Összeomlás jöhet idén a nyersanyagpiacon

bányászat vasérc
(FILES) A picture taken on December 27, 2011 shows Komatsu 930 trucks parked at the Los Bronces copper mine of the Anglo American Coorporation, 60 Km from Santiago. Mining giant Anglo American said on December 8, 2015 that it plans to slash its workforce by almost two-thirds, from 135,000 staff to 50,000 after 2017, under restructuring triggered by tumbling commodity prices. AFP PHOTO/ARIEL MARINKOVIC / AFP / ARIEL MARINKOVIC
Vágólapra másolva!
Mintegy 20 százalékot süllyedhet idén a vasérc árfolyama a 2017-es szinthez képest egy friss ausztrál előrejelzés szerint. A háttérben a globális kínálat emelkedése, illetve a vezető importőrnek számító Kína keresletének enyhülése áll.
Vágólapra másolva!

A vasérc idei átlagos tonnánkénti árfolyama 51,50 dollár lehet, ami 20 százalékkal maradna el a 2017-es árfolyamtól – írja a Reuters egy most kiadott ausztrál várakozás alapján. A beszakadást elsősorban a világpiaci kínálat erősödése, illetve a kínai acélszektor zsugorodása következtében fellépő keresletcsökkenés idézheti elő.

Egy ilyen folyamat viszont a világ legnagyobb bányavállalatainak is hatalmas pofont jelenthet. A BHP és a Vale például erősen támaszkodik a vasérc-eladásokra,

noha az eddigiekben már igyekeztek nagyobb figyelmet szentelni más nyersanyagoknak, például a réznek, az alumíniumnak, valamint a szénnek.

A brazil Vale ezzel együtt azt tervezi, hogy 7 százalékkal, 390 millió tonnára fokozza idén a vasérc-exportját, míg Ausztráliában a Rio Tinto és a BHP, kiegészülve a Fortescue Metals Grouppal, 170 millió tonnával növelnék a kapacitásukat a következő években.

Számos nagyvállalatnak kellemetlen lehet a vasérc beszakadása Forrás: XEMC

A vasérc árfolyamcsökkenése – a nyersanyag tavaly 64,30 dolláros átlagárat produkált – azonban 2019-ben is kitarthat, amikor is

a hivatalos ausztrál prognózis szerint mindössze 49 dolláros lehet az átlagos árfolyam.

A jelenleg 75 dollár körül forgó vasérc árfolyamában az idei év elején várható némi volatilitás, ahogy a befektetők reagálni kezdenek a piaci bizonytalanságokra – figyelmeztettek az ausztrálok.

Ezzel párhuzamosan az ország hivatalos közlése szerint Ausztrália cseppfolyósított földgáz (LNG) exportja

76,5 millió tonnára bővülhet a 2019 júniusáig tartó időszakban,

szemben a 2017/18-as fiskális évre vonatkozó 63 milliós előrejelzéssel, illetve a tavalyi 52 millió tonnával.

Ennek eredményeként az ország LNG exportból származó jövedelme a 2016/17 és a 2018/19-es időszak között 14 milliárd dollárral növelheti a teljes exportjövedelmet. Ezzel szemben a vasérc várhatóan 10 milliárd dollárral csökkenti az összesített számot.