Bill Gates 40 millió dollárt ad a tökéletes tehén kifejlesztésére

Simmental Cow Looking Domestic Cattle Dairy Cattle Beef Cattle Simmental Cattle Livestock Animals Feeding Photography Group Of Animals Rustic Tawny Trough Shed Grass Swiss Cattle Standing Feeding Eating Gray Brown In A Row Agriculture Rural Scene Hay Stra
Cows in a row
Vágólapra másolva!
Viszonylag széles körben ismert, hogy a Microsoft alapítója és egykori vezére, a világ egyik leggazdagabb embere, Bill Gates, sok pénzt áldoz jótékony célokra, valamint a fenntarthatóságot előmozdító kezdeményezésekre. Az adakozó milliárdos most egy állattani kutatásba szállt be.
Vágólapra másolva!

Mintegy 40 millió dollárral (több mint 10 milliárd forint) támogatja a Global Alliance for Livestock Veterinary Medicines nevű nonprofit szervezet kutatásait Bill Gates – írja a Business Insider.

Genetika és vakcinák

Az edinburgh-i székhelyű nonprofit szervezet állatoknak fejleszt vakcinákat, és genetikai kutatásokat is folytat. Ennek egyik projektjét karolta most fel a Microsoft alapítója.

Különösen előnyös tulajdonságú marhák létrehozását célozza a kutatási program Forrás: Getty Images/iStockphoto/123ducu/123Ducu

Világszínvonalú munkát végeznek a kutatóintézetben. Mind az állatbetegségek, mind a genetika eredményeinek hasznosításában a termelékenység, például a tej- vagy a tojáshozam tekintetében – mondta Gates a BBC-nek azzal kapcsolatban, miért döntött úgy, hogy személyes vagyonából áldoz az ott folyó munkára.

Gates ugyanakkor azt is elárulta, döntését maga is szélesebb perspektívában látja. A milliárdos úgy véli,

az Egyesült Államok, a világ legnagyobb segélyező országaként, továbbra is szerepet kell hogy vállaljon a világ szegényebb részeinek felzárkóztatásában.

Az adakozó emellett azt is elmondta, szerinte az Egyesült Királyságban a világ legjobb tudósai dolgoznak az egész emberiség számára hasznos projekteken. Ezekbe az USA nagyjából 1 milliárd dollárt fektetett, és Gates abban bízik, hogy az országok tudományos szcénája közötti együttműködés a brexit ellenére is, példaértékű marad.

Jöhet a legjobb szarvasmarha

A támogatott és finanszírozott tudományos kutatások közül számos arra irányul, hogy a haszonállatokat védettebbé tegyék a betegségek, kórokozók ellen, és növeljék termelékenységüket.

Az afrikai zebuk jól bírják a szélsőségesen meleg időjárást, tejhozamuk viszont jóval kisebb, mint az európai és amerikai fajtáké Forrás: AFP/Biju Boro

Például – ahogy Gates említette – az Afrikában tartott szárnyasok átlagosan néhány tojást adnak. Ez azonban akár meg is duplázható a tenyészállomány feljavításával. A különbség a tejnél még látványosabb.

A támogatási összeget ezért az a kutatási program költheti el, melyben olyan tehenek létrehozását próbálják megoldani az állattani tudományok eredményeinek felhasználásával, melyek

tejhozama az európai marhákét hozza, ellenben az afrikai társaikhoz hasonlóan jól tűrik a meleget.

Az egyik legértékesebb fajtának tartott holstein-fríz marha magyarországi 2010-es átlagos termelési teljesítménye 8783 kilogramm volt.

Az USA-ban igen elterjedt jersey ottani típusa átlagosan 6000 kilogrammos tejhozammal bír.

A meleget egyébként jól tűrő, kifejezetten magas zsírtartalmú tejet produkáló, Afrikában elterjedt zebuk a holstein-frízek hozamának harmadát-ötödét adják, tartási és takarmányozási körülményektől függően.