Kitartóan forró a közép-európai ingatlanpiac

ambition ARROW aspiration asset banking business chart DOCUMENT CITY clerk office worker BUSINESSWOMAN businesspeople creativity CURRENCY money darkness female FINANCE fortune wealth fulfillment success achievement full length future global glowing graph
Businesswoman light painting glowing chart with upward arrow symbol on city street at night
Vágólapra másolva!
Továbbra sem látszik az ingatlanpiaci szárnyalás vége a közép-kelet-európai régióban. A válság előtti szintekre emelkedő gazdasági növekedés és az alacsony kamatok kombinációja ugyanis még egy ideig fűteni fogja az áremelkedést.
Vágólapra másolva!

Várhatóan a jövőben is vonzó célpontot jelentenek majd a közép-kelet-európai kereskedelmi és ipari ingatlanok a fejlesztőknek, ahogy a térség gazdasági kilátásai felülírják az esetleges politikai bizonytalanságokat – foglalja össze a Bloomberg az iparági vezetők véleményét.

Maximális sebességgel halad előre a térség ingatlanpiaca – mondja Remon Vos, a cseh CTP Invest ingatlanfejlesztő szakértője. Vos szerint tehát

a 2018-as évben is lendületes erősödés várható, miután két évvel ezelőtt a befektetések már elérték a válság előtti csúcsot.

Az ingatlanárak a régió egészében emelkedést mutatnak, ahogy 2007 óta nem látott mértékben ömlik a tőke a szektorba. Az ingatlanbefektetések tavaly valószínűleg megközelítették a 2016-ban elért 12,2 milliárd eurós szintet – derül ki a Colliers International tanácsadócég számaiból.

Ahogy pedig a GDP várhatóan 5,5 százalékkal fog bővülni ebben az évben,

az ingatlanpiaci fordulat egyelőre nem is várható.

Mivel pedig a térség gazdaságai az Európai Unió legjobb növekedést produkáló országai között vannak, a befektetők számára a lendületes bővülés elnyomja a politikai kockázatokban rejlő bizonytalanságokat is.

Bőséges likviditás

A közép-kelet-európai ingatlanpiacok jelenleg szinte teljesen elszakadtak az egyes országok politikai fejleményeitől – tette hozzá Vos az Euromoney által szervezett bécsi konferencián. A szektor üzleti aktivitására ugyanis alig gyakorolnak hatást a politikai kockázatok.

Bőséges likviditás áll rendelkezésre a befektetők számára Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Ennek egyik elsődleges oka, hogy bőséges likviditás áll rendelkezésre, aminek következtében a piaci szereplők kitartóan optimisták – mondta Danos Pál, a KPMG budapesti szakértője még a konferencia előtt. Ráadásul

az ingatlanbefektetések sokkal vonzóbbak manapság, mint a pénzügyi eszközök, mivel a kamatok rekord alacsony szinteken állnak.

A szakember kiemelte, míg Magyarországon az alapkamat 2016 májusa óta rekord mélységben, 0,9 százalékos szinten van, az A kategóriás budapesti irodák hozamai nagyjából 6 százalékon állnak.

Régiós kilátások

A térség cégvezetői abban megegyeztek a konferencián, hogy míg a politikai bizonytalanságok általában rövidtávúak, az ingatlanbefektetések hosszú távra terveznek, ami szintén segíti a politikai kockázatok alulsúlyozását.

Ezzel együtt

a ciklus ebben a pillanatban igen szépen fest a közép-kelet-európai térség számára

– hangsúlyozta Jos Tromp, a CBRE Group brókercég régiós kutatási vezetője. Ez azért is jelentős, mert úgy tűnik, Nyugat-Európában az árak elérték a tetőpontot, ahonnan már csak lefelé vezet út – tette hozzá.

A kilátások tehát arra utalnak, hogy a befektetések továbbra is erősek lesznek majd Európában, ami tovább támogatja majd a feltörekvő térségeket is. Noha terítéken vannak a politikai bizonytalanságok, a pénzügyi piacok stabilitása igen erős. A kérdés, hogy mindez meddig tart ki – fűzte hozzá Tromp.