Vágólapra másolva!
A vásárlók egyik legfontosabb joga, hogy bármikor panasszal fordulhatnak a vállalkozásokhoz, amelyek azzal kötelesek érdemben foglalkozni. A panaszkezelésnek emellett is még több fontos előírása van, és nem csak egyféle mód van a kifogás megtételére, azt meg lehet tenni szóban személyesen, telefonon és írásban is.
Vágólapra másolva!

Ha a vásárlók nem tesznek panaszt a kifogásolt fogyasztóvédelmi problémával kapcsolatban, mert úgy vélik, az nem hoz eredményt, vagy pedig a cégnél falba ütköznek - írja a Híradó.hu. Azonban jó, ha tudják, hogy a megtett panaszt nem veheti az adott vállalkozás félvállról, azzal igenis foglalkoznia kell. Így a fogyasztónak a szóban tett panaszát azonnal meg kell vizsgálni, és szükség szerint orvosolni kell hívta fel a figyelmet Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) ügyvezető elnöke.

Az érintett vállalkozásnak a panaszról és az azzal kapcsolatos álláspontjáról haladéktalanul jegyzőkönyvet kell felvennie, és ott a helyszínen annak másolati példányát a fogyasztónak át kell adnia.

Majd ezt követően 30 napon belül szükséges azt meg is válaszolnia a vállalkozásnak. Ha a szóbeli panaszt telefonon tették, akkor pedig a későbbi, érdemi válasszal együtt szükséges megküldeni a fogyasztónak a panaszról felvett jegyzőkönyv másolati példányát.

A fogyasztói panaszra 30 napon belül kell válaszolni Forrás: Shutterstock

Az ügyvezető elnök hangsúlyozta: szóbeli panasz mellett írásban – például: e-mailben vagy postai levélben – is panaszt lehet tenni, amelynek kapcsán

a vállalkozást az előbb említett, 30 napos, érdemi válaszadási kötelezettség terheli.

Az érdemi válaszadási kötelezettség azt jelenti, hogy a cégnek a levelében reagálnia kell a fogyasztó által megfogalmazott felvetésekre, és ha nem ad helyt a fogyasztó panaszának, azt meg is kell indokolnia.