A részvények vihetik a hátukon 2018-at

crossroad bizonytalanság irány döntés befektetés deviza piac
man looking at road signs on an open road
Vágólapra másolva!
A klasszikus befektetések közül az idei évre kétségtelenül a részvények rendelkeznek a legjobb kilátással. A K&H befektetési szakemberei szerint azonban nem árt résen lenniük a megtakarítóknak, ugyanis a tavalyihoz hasonló, gyakorlatilag esés nélküli emelkedést már felválthatják a nagyobb árfolyamingadozásokkal tarkított hónapok.
Vágólapra másolva!

„A tavalyi emelkedést folytatva kedvezően indult az év a részvénypiac számára, hiszen a fejlett és a feltörekvő tőzsdék egyaránt emelkedést produkáltak. A folytatás is ígéretesnek tűnik az év első negyedévére, hiszen a világgazdasági növekedés a tavalyi év után idén tovább gyorsul, és ezzel párhuzamosan a vállalatok is tovább tudják növelni a profitjukat, ez pedig a legfontosabb faktor a részvénypiac számára" – mondta Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A szakember összefoglalta, mik lehetnek az első negyedév legmeghatározóbb történései befektetési szempontból.

Izgalmas negyedév vár ránk

Egyrészt a következő hónapok inflációs folyamatai döntő hatásúak lesznek, hiszen

ennek függvényében határozhatnak a jegybankok a monetáris politika szigorításának tényleges lépéseiről,

ami látványos emelkedést okozhat a kötvényhozamoknál, és hatással lehet a dollár árfolyamára, ezen keresztül pedig számos eszköz (pl. nyersanyagok, feltörekvő piaci befektetések) árára.

Sok mindent meghatároznak idén az inflációs folyamatok Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Másrészt kamatemelést megelőzően árgus szemekkel figyelik majd a piacok, hogy mit nyilatkozik a két legnagyobb központi bank, az amerikai és az európai jegybank a szigorítás további menetéről

Ezen kívül fontos kérdés less a német kormányalakítás, mivel a kormány felállása azt is meghatározhatja, hogy a franciákkal mennyire tudják elkezdeni a régóta lebegtetett uniós reformokat.
Szintén politikai tényező az olasz választások eredménye. A március 4-én tartandó parlamenti választások kimenetele ugyanis erősen kérdőjeles, ami az eurozónában okozhat még meglepetéseket

Eszközök és kilátások

Az alapkezelő a részvénypiacot óvatos felülsúlyozással értékeli, mivel a javuló profitkilátások és az USA-ban várható adócsökkentésnek köszönhetően végső soron több profit maradhat a cégeknél. A pozitív előrejelzések ellenére azonban vannak kockázatok:

jelenleg a túlzott optimizmus és az ebből adódó alacsony árfolyamingadozás tekinthető a legnagyobb veszélyforrásnak.

Az alacsony pénzpiaci hozamok azonban velünk maradnak, ezért a hozam érdekében továbbra is a kockázatosabb eszközök felé kell elmozdulni.

A fejlett kötvényeket azonban alulsúlyozzák, tekintve, hogy véleményük szerint bár a Fed esetében a piac csak két óvatos kamatemelésre számít idén, a várható jegybanki szigorítás hatására elinduló hozamemelkedés miatt jelenleg az alapkezelő nem támogatja a kötvényeket.

A hazai piacot főként a várakozás jellemzi Forrás: 123rf.com

A hazai terepen a magyar kötvényeket semleges szinten tartják, mivel

az MNB a következő hónapokban várhatóan még lent tudja majd tartani a hozamokat a nemzetközi környezettel szemben.

Végül a forint esetében egyelőre kivár az alapkezelő, köszönhetően annak, hogy a felminősítést gyakorlatilag már beárazta a piac, és az erős növekedés ellenére egyelőre nincs inflációs nyomás, így maradnak a 310 körüli euró/forint árfolyamnál.