A nő, aki felépítette Pekinget

2017.11.21. 06:31

Csang Hszin története a klasszikus meséket idézi: a kulturális forradalom idején Pekingben nőtt fel, gyári munkásként, majd napszámosként kereste kenyerét. Ma már 3,3 milliárd dollárt ér a férjével, Pan Sijivel alapított közös cégük, a SOHO China, és színt vitt a kínai főváros szürke épületei közé.

Csang Hszin az 1960-as évek Pekingjében nőtt fel, a városban akkoriban még nem voltak üzletek vagy éttermek, minden egyformán szürke volt. Fiatalkorában ő és édesanyja vidékre kényszerült, hogy földet műveljenek, míg bátyja és apja a városban maradt. Csang családja Pekingből Hongkongba költözött – a város ekkor még brit gyarmat volt –, majd onnan Csang Angliába ment tanulni.

Csang HszinForrás: AFP/Imaginechina/Stringer

Nemcsak nem ismertem ott senkit, de még a nyelvet sem beszéltem."  – mondta a CNBC-nek.

Csang tanulmányai alatt egy kínai fish & chips utcai étkezdében dolgozott, közben diplomát szerzett a Sussex Egyetemen közgazdaságtanból, később pedig mesterdiplomát Cambridge-ben, végül a Goldman Sachs londoni irodájánál helyezkedett el. Abban, hogy Angliából végül visszatért Kínába, nagy szerepet játszott mostani férje, aki sikeres ingatlanfejlesztőként dolgozott. 

Az évek során rájöttem, hogy az épületek tervezéséhez sokkal nagyobb tehetségem van"  – tette hozzá Csang.

Az elején a cég minden napja egy harc volt. „Arról szólt, hogy miképpen jutunk telekhez? Hogyan és honnan kapunk hozzá finanszírozást? Hogyan tudjuk meggyőzni az embereket, hogy képesek vagyunk megcsinálni? Ma már elképzelhetetlen, hogy bárki így indítsa a vállalkozását. De a 90-es években ez még nagyon így működött: mi elmondtuk az embereknek az elképzelésünket, és arra kértük őket, hogy bízzanak benne, és dolgozzanak velünk" – fejtette ki Csang.

Galaxy SOHOForrás: AFP

Csang végül hírnevét a Pekingtől 70 kilométerre lévő Nagy Fal Közösség néven elhíresült villáinak köszönheti. Az épületeket 12 ázsiai építész tervezte, a projektért Csang 2002-ben elnyerte az Építészeti Művek Egyéni Védnöke díjat. 

 A cikk a következő oldalon folytatódik.

Előző
  • 1
  • 2
Következő