Izland rácsapná az ajtót a kínai befektetőkre

View over Reykjavik with mountains looming in the distance, Reykjavik, Iceland, Polar Regions color image photography outdoors no people nobody HORIZONTAL Iceland travel travel destinations Reykjavik MOUNTAIN ARCHITECTURE built structure capital cities CI
View over Reykjavik with mountains looming in the distance, Reykjavik, Iceland, Polar Regions
Vágólapra másolva!
A kínai befektetők nagy lendülettel csapnának le az izlandi turizmus által kínált lehetőségekre. A baj csak az, hogy a helyiek ennek nem örülnek. Az izlandi kormány így arra kényszerülhet, hogy szigorítsa a szabályokat.
Vágólapra másolva!

Bár Izland egyre vonzóbb hely a nemzetközi üzleti életben, a szigetország jobbközép kormánya most keresi a lehetőségeket, miként tudná szigorítani a külföldiek földvásárlását az országban. A lépést az indokolja, hogy legutóbb egy azonosítatlan kínai vállalkozó megpróbált megvásárolni egy 12 négyzetkilométeres földterületet Izland legnépszerűbb turisztikai régiójában, hogy ott – a terv szerint – üdülőhelyeket húzzon fel – írja a Bloomberg.

Miközben egyre több földvásárlásra vonatkozó kivételezési kérelem érkezik a reykjavíki vezetés felé, az Igazságügyi Minisztériumot nemcsak a kormány, de az ellenzék is megkereste azzal, hogy

módosítani kellene a jelenlegi szabályozáson.

A friss tervezetet már a jelenlegi törvényhozási ciklusban benyújthatják – mondta Sigridur Andersen, Izland igazságügyminisztere.

Szabályok és befektetők

A jelenlegi szabályozások szerint Izlandon földet csak izlandi vagy az Európai Gazdasági Térségből származó állampolgár, valamint olyan külföldi vásárolhat, aki megelőzően legalább öt évet az országban tartózkodott. Kivételekre van lehetőség, de erről az Igazságügyi Minisztérium dönt.

Egyre nagyobb a kínai nyomás Izlandon Forrás: Thinkstock

Egyesek szerint a szigorítással az a probléma, hogy protekcionista üzenetet küld a nemzetközi befektetői közösség felé. Az Izlandi Egyetem közgazdászprofesszora, Asgeir Jonsson például úgy véli,

minden korlátozás elrettentheti a befektetőket.

Ha csak a turizmust nézzük, a befektetőknek saját földre van szükségük, hogy azon például szállodát építsenek – mondta Jonsson. A szakértő kiemelte, a hatóságoknak olyan szabályokat kellene hozniuk, amelyek koherensek és egyértelműen betarthatók a normális üzletmenetek keretei között.

Két tűz között

Az egész kérdés most azért lett ilyen sürgető, mert Izland jelenlegi legfontosabb terméke a turizmus, főleg miután az országban James Bond-filmek, illetve a Trónok harca jeleneteit is forgatták. Ráadásul egyre nagyobb a külföldi kereslet az izlandi földek iránt, főleg, hogy a szigetország ingatlanpiaca igen szépen teljesít.

A lakásárak 2009 decembere és 2017 júliusa között 54,6 százalékot erősödtek reálértéken.

Noha Kína jelenleg igyekszik visszafogni a tőkekiáramlást az országból, az elemzők szerint egyre nagyobb kínai érdeklődésre lehet számítani Izlandon. A kormány tehát nincs könnyű helyzetben, mert egyszerre szeretné növelni a hitelét az üzleti életet támogató vezetésként, miközben fokozódik rajta a nyomás, hogy korlátozza a külföldi felvásárlásokat.