Már Kínában is megjelent a buborékpánik

Kína jüan IMF adds yuan to top currency basket China Chinese bank banking lender lending money currency RMB renminbi yuan banknote note reserve monetary loan deposite capital investment SQUARE FORMAT
A Chinese clerk shows new-version RMB (renminbi) 100-yuan banknotes at a bank in Qionghai city, south China's Hainan province, 1 December 2015. The International Monetary Fund admitted China's yuan into its elite reserve currency basket on Monday (30 November 2015), recognizing the ascendance of the country in the global economy. The yuan will join the US dollar, euro, Japanese yen and British pound in 2016 in the basket of currencies the IMF uses as an international reserve asset. IMF Managing Director Christine Lagarde called the decision "an important milestone in the integration of the Chinese economy into the global financial system."
Vágólapra másolva!
Az nem újdonság, hogy a világ egy része attól retteg, mi lesz, ha kipukkad a kínai adósságbuborék. Az viszont friss, hogy immáron a kínai bankvezérek is elismerik, valóban buborékról van szó. Egyre feszültebb a helyzet Kína adósságpiacán.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb, állam által irányított „rossz bank" elnöke is kijelentette: „ez egy buborék". A China Huarong Asset Management vezetőjének szavai azért jelentenek sokat, mert Kínában eddig erősen vonakodtak elismerni, hogy baj van a hitelpiacon. Úgy tűnik, ez most megtört.

A Huarong egyébként nem teljesítő vagy rossz hitelekkel, illetve rendkívül kockázatos eszközökkel kereskedik. A probléma az, hogy a vállalat vezetője szerint ma már ott tartunk, a befektetők annyira biztosak abban, hogy a kínai kormány kézben tartja a hitelpiacot, hogy nem menekülnek a rossz eszközöktől, hanem öntik beléjük a pénzt – írja a Business Insider.

Azt sem tudják, mit csinálnak

Ez pedig mára buborékot generált a rossz eszközök piacán – hangsúlyozta Lai Xiaomin. Ráadásul sokan úgy fektetnek be jelentős tőkét ezekbe a hiteleszközökbe, hogy nem profik, vagyis

nem is pontosan értik a piac működését, illetve a kockázatok nagyságát.

Ha tehát beüt a baj, nemcsak profithoz nem jutnak majd, de veszíteni is fognak – figyelmeztetett a Huarong vezetője.

Egyre veszélyesebb a kínai buborék Forrás: Imaginechina/Wang gang

Mindazonáltal nem Xiaomin az első, aki nyíltan felemelte a hangját az ország adósságpiacával kapcsolatban. A Fitch korábbi elemzője, Charlene Chu például nemrégiben hangsúlyozta, a kínai adósság ma már annyira nagy, hogy ez a mérték már szinte elképzelhetetlen.

– mondta Chu. A szakértő hangsúlyozta, hogy itt már bőven globális léptékekről van szó, melyekről korábban mindenki azt gondolta, hogy ilyen mérték nem is lehetséges.

Nem véletlen, hogy belső források szerint a Bank of England kormányzója, Mark Carney egyenesen a kínai adósságállományt tartja a legfontosabb kockázatnak a pénzügyi stabilitásra nézve. Egyébként a brit jegybank hivatalos kommunikációja sem tér el nagyban ettől, inkább csak finomabban fogalmaz.

Átláthatatlan viszonyok

Ezzel párhuzamosan a kínai adósságstatisztikák igen látványosak.

A teljes adósság ma a kínai GDP nagyjából 300 százalékát teszi ki, miközben a vállalati szektor adóssága a GDP 170 százaléka,

nagyjából 18 ezer milliárd dolláros. Igen komoly kockázatot jelent az is, hogy a hitelállomány brutális növekedése mellett az adósságpiac nehezen átlátható. A kockázatos eszközök komplex termékeken és alig követhető kereskedési mechanizmusokon keresztül mozognak, vagyis a teljes veszélyt lényegében nem is lehet felmérni.

A Bank of England kormányzója szerint is nagy baj Forrás: AFP/Leon Neal

Nem meglepő, hogy sokan arra számítanak, olyan összeomlás jöhet, mint az Egyesült Államokban a Lehman Brothers esetében – ami lényegében a 2008-as válság kirobbanását jelentette. Egy ilyen esemény pedig az egész világgazdaságra hatással lenne.

További kellemetlenség, hogy a kínai kormány megoldási kísérlete a brit jegybank szerint még ronthat is a helyzeten. A vezetés ugyanis elkezdte szigorítani a banki szabályozásokat annak érdekében, hogy csökkentse a pénzügyi szektor eladósodottságát. Ez a lépés viszont felnyomta a piaci kamatokat, ami még inkább megnehezítette a hitelek törlesztését.