Sötét felhők gyülekeznek a kötvénypiac fölött

felhő veszély hangulat ború armaggedon kilátás
Vágólapra másolva!
Miután a nyáron a befektetők jelentős mennyiségű tőkét húztak ki a magas hozamú hitelek piacából, az ősz kezdetével eldőlhet, kitör-e a vihar bóvlikötvények területén.
Vágólapra másolva!

A szeptember tipikusan erős eladási hullámot jelent a hitelpiacon, ami komoly kockázatot rejthet magában a magas hozamú kötvények számára – idézi a Bloomberg az általános befektetői véleményt. Az eszközkezelők szerint a következő hullám meghatározza majd, hogy az idei kemény nyár vajon csak átmeneti gyengélkedés volt-e.

Az egyik optimista hang szerint a nyári gyengélkedés elsősorban a geopolitikai kockázatoknak, illetve az amerikai monetáris politika további szigorodásának volt betudható. A Federated High Yield Trust alapot kezelő Gene Neaving szerint ahogy a befektetők szeptemberben visszatérnek, látni fogják, milyen kedvező értékeltségekkel forognak a magas hozamú kötvények, és újra tőkebeáramlásnak lehetünk majd tanúi.

A szakértő szerint

a jelenlegi amerikai piac nagyjából 25 milliárd dollárnyi új kínálatot tud felszívni,

amely még mindig alatta van a tavaly szeptemberi 30 milliárdnak, és bőven elmarad a 2013 szeptemberében mért 55 milliárdtól.

A pesszimista oldal

A másik oldalon például a UBS Group elemzői állnak, akik szerint a bóvlikötvények prémiumai nem emelkedtek kellő mértékben ahhoz, hogy magukhoz csábíthassák a befektetőket. A cég hitelelemzője, Stephen Caprio úgy látja, a prémiumok történelmi összevetésben még mindig gyengék, noha tény, hogy az elmúlt időszakban emelkedés volt tapasztalható.

Hamarosan kiderül, hosszú távú lesz-e a lejtmenet Forrás: AFP/Bryan Thomas

„A hozamok alacsonyabbak az év elején látottaknál –

– mondta Caprio.

Profit és korrekció

A magas hozamú kötvényalapok egyébként az elmúlt 10 hétből nyolc során tőkekiáramlást könyvelhettek el, ami 2,2 milliárd dolláron tetőzött az utolsó időszakban – derül ki a Bank of America kutatásából.

Külön érdekesség, hogy a Guggengheim Partners, melynek magas hozamú kötvényalapja 2012 óta a top 10-ben szerepel, még soha nem volt ennyire kockázatkerülő, mint manapság.

Jóllehet a nagy kérdés tehát az, folytatódik-e az elmúlt időszakban tapasztalt menekülés a magas hozamú kötvények piacáról, egyes elemzők szerint

a korrekció egyáltalán nem tragikus a jelenlegi helyzetben.

A Brandywine Global Investment Management elemzője például azt mondja, mivel az értékeltségek a mindenkori csúcsok körül mozogtak, egyáltalán nem meglepő, ha a befektetők egy ilyen környezetben elkezdik zsebre tenni a profitot.