Globális recessziót okozhatnak a jegybankok

Fed Chair Janet Yellen Holds News Conference Following Federal Reserve Policy Meetings GettyImageRank1 Business FINANCE HORIZONTAL Following Feeding USA Washington DC MEETING POLITICS PRESS CONFERENCE Hold Federal Open Market Committee 2015 Janet Yellen T
WASHINGTON, DC - JUNE 17: Federal Reserve Bank Chair Janet Yellen holds a news conference following a meeting of the Federal Open Market Committee at the Fed June 17, 2015 in Washington, DC. The FOMC, the policy-making arm of the Federal Reserve, decided to hold interest rates at zero and gave no information about when it might raise rates for the first time in nine years. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Bill Gross úgy látja, a nagy jegybankok kamatemelései igen komoly kockázatokkal járnak, és ha nem vigyáznak, a központi bankok akár még globális gazdasági recessziót is előidézhetnek az óvatlanságukkal.
Vágólapra másolva!

Veszélyes lehet a globális gazdasági talpra állásra nézve a világ nagy jegybankjainak egyre szigorodó politikája – jelezte havi elemzésében Bill Gross, a Janus Henderson Advisors menedzsere. A legendás kötvényguru szerint a kamatok emelkedése ugyanis meg fogja emelni a vállalatok és magánszemélyek által tartott rövid távú hitelállomány költségeit is, ami jelentős kockázatokkal járhat – írja a CNBC.

Csak az Egyesült Államokban a háztartások 14 900 milliárd, míg a vállalatok 13 700 milliárd dollárnyi hitellel rendelkeznek

– derül ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed adataiból. A háztartások hiteleiből egyébként több mint ezer milliárd diákhitel.

Miközben az amerikai állam talán még elbírja a további költségeket, az igencsak eladósodott cégek és magánszemélyek már nem – figyelmeztetett Gross.

Kockázatos pályán

A Fed ezzel párhuzamosan ráállt egy kamatemelési pályára, és

a piaci várakozások szerint még lesz egy szigorítás ebben az évben.

Emellett azonban más nagy jegybankok is egyre inkább fogják vissza a kötvényvásárlási és likviditásnövelő programjaikat, melyek célja, hogy pénzt pumpáljanak a gazdaságokba.

Bill Gross beolvasott a jegybankoknak Forrás: Scott Eells / Bloomberg

Gross pesszimista előrejelzése azon alapul, hogy ha egy erősen eladósodott gazdaságban a rövid lejáratú kötvények hozamai a hosszú lejáratúak fölé csúsznak, akkor az általában egy recesszió előjelének számít. Következésképpen előfordulhat, hogy a szigorítások következtében a kamatszintek még történelmi mélypontok közelében maradnak, de már olyan jelentősen megugranak a háztartások és a vállalatok hitelköltségei, hogy az veszélyes helyzetbe sodorhatja az egész gazdaságot.

Zombik a Wall Streeten

Nem mellékesen a guru kiemelte, hogy az alacsony kamatkörnyezet

az USA-ban életben tartotta az úgynevezett „zombi vállalatokat", amelyek egy normális helyzetben összeomlottak volna az adósság alatt.

Így viszont – teszi hozzá Gross – ezek a cégek most eltorzították azt a természetes mechanizmust, melynek alapján az életképes és nyereséges társaságok kiszorítják az életképteleneket (Gross szerint ez lenne a Wall Street darwinizmusa). Ez pedig erősen visszaüthet, ha a költségek elkezdenek jelentősen megugrani.

Mindent összevetve a befektető úgy számol, a jegybankok szigorítása akkor is durva és kellemetlen következményekkel járhat a fentiek miatt, ha a jegybanki vezetők azt hiszik, nem kívánt negatív hatások nélkül maguk mögött tudják hagyni az extrém élénkítéseket.