Ez az óriási támogatások és viharok hete volt

iskola, iskolakezdés, drága iskolakezdés
Vágólapra másolva!
Beköszöntött az ősz, és ezzel együtt a gazdasági események is felpörögtek. Elkezdődött az iskolai tanév, ami a családok többségének jelentős terhet jelent. Emiatt összeszedtük, hogy miképp lehet csökkenteni a kiadásokat. Ingyenes lesz jövőre a nyelvvizsga is, sőt nagyon fontos részletek derültek ki a nagycsaládosok jelzáloghitel-tartozásának elengedéséről. Természetesen az érdekesebb külföldi hírek sem maradhattak ki heti gazdasági összefoglalónkból.
Vágólapra másolva!

Kedvező magyar gazdasági adatok

Történelmi csúcson van a magyar foglalkoztatottság. A munkanélküliség 4,2 százalékra csökkent 2017 júliusában, míg a foglalkoztatottsági ráta 68,3 százalékos volt. A Központi Statisztikai Hivatal szerint a termelői árak emelkedése is lassult, 1,2 százalékos volt a drágulás.

Egyre többen dolgoznak Magyarországon Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Egyre több a beruházás Magyarországon, a második negyedévben 27 százalékkal több projekt indult, mint egy évvel korábban. Ráadásul megismétlődött a múlt heti történelmi diszkont kincstárjegy aukció is, ahol a három hónapos jegyek átlaghozama maradt nulla százalék. Ez azt jelenti, hogy a befektetők továbbra is ingyen hiteleznek a magyar államnak.

Óriási károkat okoz a Harvey

Texas és Louisiana államban is óriási áradások vannak a Harvey hurrikánt követő esőzések miatt. A károk egyes becslések szerint elérhetik a 100 milliárd dollárt, és csak a házak felújítása 40 milliárd dollárba kerülhet. A viharban érintett több olajkitermelő és –finomító vállalat is.

Egy árkot elöntő vízben egy autó a texasi Rockportban 2017. augusztus 26-án, miután a heves esőzéssel kísért Harvey hurrikán végigsöpört a texasi partvidéken Forrás: MTI/AP/Austin American-Statesman/Nick Wanger

Kiderült az is, hogy a houstoniak többségének nincs árvíz elleni biztosítása, ezért a lakosság 85 százaléka csak minimális szintű támogatásra számíthat. Az amerikai törvények csak annak teszik kötelezővé az árvíz elleni biztosítást, aki az arra kijelölt zónákban lakik. A zónahatárokat azonban rég módosították, így most háztartások tízezrei kerültek óriási bajba.

Óriási támogatást kapnak a nagycsaládok

Májusban jelentette be Orbán Viktor, hogy a harmadik gyerek után a jelzáloghitel-tartozással rendelkező nagycsaládok leírhatnak tartozásukból egy millió forintot. A héten több fontos részlet is napvilágot látott a támogatással kapcsolatban.

Óriási segítséget kaphatnak a nagycsaládosok Forrás: 123RF

A milliós segítség a harmadik gyermeken felül minden további gyerek esetében jár. A kedvezmény a várandóság 12. hetében már igényelhető. Az intézkedésre 17 milliárd forintot különített el a kormány a 2018-as évre.

Hódítanak a 0 eurós bankjegyek

Az Európai Központi Bank engedélyezte, hogy az eurózóna tagállamai nulla eurós bankjegyeket nyomtassanak limitált mennyiségben. Az eredeti bankjegyekre nagyon hasonlító bankókat gyűjtőknek szánják, illetve szuvenírként árulják.

Népszerűek az új címletek Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hendrik Schmidt

Érdekesség, hogy ugyanazt a papírt használják, mint az euró esetében, van rajta vízjel, hologram és több biztonsági elem is. Jellemzően turisztikai látványosságok, mondjuk egy vár vagy állatkert készíttetett eddig saját papírpénzt. A nulleurósok általában 5-10 ezer példányban jönnek ki, és 2-3 euróért lehet megvenni azokat.

Indul a tanév, ingyenes lesz a nyelvvizsga

Az iskolakezdés sok család számára megterhelő kiadásokkal jár. Azonban ezt a terhet jelentősen lehet csökkenteni, ha a munkaadó támogatását igényli valaki. Az iskolakezdési utalvány 2017-ben összeghatár nélkül, meghatározott juttatásként adható.

Kezdődik az iskola Forrás: MTI/Rosta Tibor

Könnyebbséget jelent az is, hogy a következő három évben évi mintegy hárommilliárd forintot különít el a kormány a fiatalok első sikeres nyelvvizsgájának ingyenessé tételére. A felső korhatár 35 év, és a minimálbér 25 százalékáig megfelelő összeg az értékhatár.

Pénzügyi ismeretek az általános iskolában

Az idei tanévben – a hazai középiskolák mellett – 900 általános iskolában kezdik meg a pénzügyi ismeretek oktatását. 52 ezer hetedik-nyolcadik osztályba járó diák kapja kézhez a Küldetések a pénz világában című tankönyvet, amit a Pénziránytű Alapítvány – a Magyar Nemzeti Bank támogatásával – ingyenesen biztosít az általános iskolák részére.

Dániában ne vegyen autót

Dánia a világ egyik legboldogabb országának számít, az emberek többsége azonban mégis régi, leharcolt autókkal közlekedik. Ennek oka, hogy dán autóipar nincs, így a skandináv nemzet importra szorul. Azonban a környezettudatos gondolkodás miatt a regisztrációs adó nagyon magas, így a kocsik árai teljesen elszálltak.

Nem véletlen használnak többen kerékpárt Forrás: robertharding/Frank Fell/Frank Fell

Egy 85 lóerős Volkswagen 1.0 TSI 9 millió forintnak megfelelő dán koronáért vásárolható meg. Ugyanez a modell 5,7 millió forintért elérhető Németországban, illetve 5 millió forintért Lengyelországban.

Mert hülye azért nem vagyok

10 millió forintos bírságot kapott a Media Markt, mert több helyen is tévesen tájékoztatta a fogyasztókat. A GVH megállapította, hogy az áruház rádióreklámjaiban megtévesztő tájékoztatást nyújtott a promóció részleteiről.

Néhol megtévesztőek voltak a vállalat hirdetései Fotó: Origo

Emellett bannerjein elhallgatta a promóció korlátait, például azt, hogy az úgynevezett szórólapos termékre vagy webáruházas vásárláskor nem érvényes az akció.

Japán pornócsászárból lett médiaguru

Keisi Kamejama a szigetország pornómoguljának számított, azonban mára igazi példakép lett. Ma már Japán egyik legnagyobb médiabirodalmát, a DDM-et vezeti, és az országa leggazdagabb emberei között tartják számon.

Illusztráció Forrás: ShengYi Company

Kamejama cége ma már napelemekkel, videojáték-gyártással, valutakereskedelemmel és online nyelviskolával éri el az 1,7 milliárd dolláros bevételének kétharmadát. A DMM bevételei nagyjából 30 százalékkal nőnek évente, de ennek a pornó egyre csekélyebb részét teszi ki.