Örömteli, de pénzügyileg megterhelő az iskolakezdés

iskolás
Idén az iskolakezdési tankönyvcsomagok átlagosan 10-16 ezer forintba kerülnek
Vágólapra másolva!
Augusztus második felében már sokan kezdenek készülni a szeptemberi iskolakezdésre. A tanévkezdés előtti hetek különösen megterhelőek anyagi szempontból, hiszen közel húszezer forint megy el ilyenkor iskoláztatással kapcsolatos költségekre már egy gyerek esetén is.
Vágólapra másolva!

Évről évre jelentős anyagi kiadást jelent az augusztus-szeptemberi iskolakezdési időszak:

a KSH adatai szerint az őszi tanévkezdés gyermekenként 19 600 forinttal terheli meg a családi költségvetést, év közben pedig havonta átlagosan 17 500 forintot fordítanak a családok az iskolával összefüggő költségek fedezésére.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az iskolakezdést megelőző időszakban mindig nő a kereset a fogyasztási hitelek iránt. A legtöbben ilyenkor személyi kölcsönt vesznek fel, de sokan élnek a hitelkártyák, vagy a folyószámlahitelek nyújtotta lehetőséggel.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

Utóbbi nagy előnye, hogy a lakossági számlához kapcsolódó keret révén a számla tulajdonosa bármikor, azonnal fedezheti felmerült kiadásait. Emellett a rendszeres költségek – például a közüzemi megbízások – biztonsággal teljesülnek akkor is, ha a folyószámlán éppen nem áll rendelkezésre elegendő összeg. Ez a megoldás akkor jöhet igazán jól, ha az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlások túlterhelnék a költségvetést, és hó végére már kimerülne a családi kassza, hiszen a felhasznált hitelkeretet a következő hónapban érkező rendszeres jövedelemmel a bank automatikusan feltölti.

A hitelkártya több szempontból hasonlít a folyószámlahitelhez: birtokosa meghatározott hitelkeretével szabadon rendelkezhet, vagyis ez a konstrukció is gyors és hatékony segítséget nyújthat akkor, ha átmeneti likviditási gondok lépnek fel a családban.

Ha például a gyerek számára új bútor vagy elektronikai eszközre lenne szükség, mert a hitelkártyával azonnal megvásárolható a kívánt eszköz.

Fontos tudni, hogy a költéstől számított maximum 45 napos kamatmentes időszak áll rendelkezésre, ezen belül érdemes teljesen feltölteni a keretet, hiszen akkor nem kell kalkulálni kamatfizetéssel.

Szeptemberi iskolakezdésre készülődve Forrás: MTI/Beliczay László

Hosszabb távú elköteleződést jelent a személyi kölcsön, aminél előnyt jelent, hogy kiszámítható, kedvező kamatozású konstrukcióról van szó. A személyi hitel elsősorban nagyobb összegű, egyszeri kiadások finanszírozására lehet ideális, akár 5-6 éves futamidő mellett. Ezért ha a gyerek szobájának felújításáról, új bútorok vagy esetleg az iskolai szakkörhöz kapcsolódó sporteszközök, hangszerek beszerzéséről van szó, érdemes átgondolnunk ezt a konstrukciót is.