A kukorica adja a termés derékhadát

dolgozik HÉTKÖZNAPI kukorica NÖVÉNY zöldség
Nagykamarás, 2012. június 27. Egy napszámos csemegekukoricát szed Urbán Ferenc gazdálkodó nagykamarási házának udvarán 2012. június 27-én. Urbán Ferenc és felesége 1984 óta gazdálkodnak fóliaházaikban és a település határában lévő földjeiken. A négy fóliasátorban zöldpaprikát és sárgadinnyét, az udvar többi részén pedig zöldbabot és csemegekukoricát termelnek. A falu határában lévő 55 hektár földön pedig dinnyét, árpát, búzát és kukoricát termesztenek. Urbán Ferenc feleségével és fiával családi alapon működteti a gazdaságot, időnként anyósa és két-három napszámos segít be nekik. A megtermelt zöldséget főleg orosházi kereskedőknek értékesítik, mivel az évtizedek alatt így kialakított vevőkör biztos piacot jelent számukra. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Tovább csökkent az idén a gazdasági társaságok által művelt szántóterület nagysága, ezzel párhuzamosan pedig tovább gyarapodott a kisüzemek, egyéni gazdálkodók által művelt termőterület – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal első féléves adatsorából.
Vágólapra másolva!

Az egyéni gazdaságok és a gazdasági szervezetek más-más szántóföldi növények termelésére szakosodtak. A zöldségféléket és a burgonyát jellemzően az egyéni gazdaságokban termelik, valamint gabonaféléket is nagyobb területen termesztenek, mint a gazdasági szervezetek. Az egyéni gazdaságok esetében jelentősebb az átrendeződés az egyes növénycsoportok között - írja az Agrotrend.

A zöldségfélék közül a csemegekukorica és a zöldborsó termelése majdnem azonos arányban oszlott meg a gazdasági szervezetek és az egyéni gazdaságok között. Ez a két növény adja a zöldséget termelő szervezetek vetésterületének 76 százalékát, valamint a zöldségek összes vetésterületének 63 százalékát.

Egy napszámos csemegekukoricát szed MTI Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI/Rosta Tibor

Ma az ország területének csaknem 80 százaléka termőterület, ez mintegy 7,4 millió hektár. Júniusban az ország területének 47 százalékát művelték szántóként. A zöldítés hatása továbbra is jelentős, majdnem harmadával nagyobb területet ugaroltattak, és több mint 13 ezer hektárral nagyobb területen vetettek szálastakarmányt az előző esztendőhöz képest.

A gabonafélék területe a durumbúza és a rozs kivételével jelentősen csökkent idén, a vetésforgóban inkább napraforgó, repce, szója és más ipari növények szerepeltek 2017-ben.