A vámterhek megroppanthatják Nagy-Britannia kereskedelmét

2017.08.01. 08:53

Több,mint egy milliárd font nagyságú vámteher keletkezhet Nagy-Britanniában a brexitet követően. Minden áru drágulhat a britek kilépése után, ha a felek nem tárgyalják sikeresen újra gazdasági szerződéseiket még a kilépés előtt.

Egyre több információ lát napvilágot arról, hogy Nagy-Britannia milyen mértékű gazdasági károkat szenvedhet a brexitet követően. Az élelmiszerek mellett, gyakorlatilag minden nagyobb szektor megtapasztalhatja az unióból való kiválás negatív gazdasági következményeit.

A Financial Times szerint a briteknek 168 nem uniós tagállammal kell megállapodnia, és összesen 769 egyezményt kell újratárgyalnia, lehetőleg még 2019 márciusa előtt. Azért eddig, mert ezt a dátumot jelölte meg Theresa May miniszterelnök, a brit kiválás legkésőbbi időpontjának.

Theresa May brit miniszterelnök aláírja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet a londoni kormányfői hivatalban 2017. március 28-ánForrás: MTI/EPA/Jay Allen

Ha az egyezmények nem születnek meg a britek kilépéséig, akkor a vámellenőrzés miatt az áruk tovább állhatnak a határon, ami lassabb kereskedést eredményezhet.

Az Independent értesülései szerint, a brexit után éves szinten 1 milliárd fonttal kell majd többet fizetnie Nagy-Britanniának a különböző vámokra.

A britek ugyan abban reménykednek, hogy a kereskedelem továbbra is gördülékeny lesz, de Michael Barnier, az EU Brexitért felelős tárgyalóbiztosa felhívta a figyelmet, hogy a kereskedés várhatóan közel sem lesz zökkenőmentes:

Nagy-Britanniában néhányan úgy gondolják, hogy el lehet hagyni az egységes piacot, és egyben megtartani minden előnyét. Ez nem lehetséges."

A doveri kikötőForrás: robertharding/Ian Griffiths/Ian Griffiths

Az Egyesült Királyság és Európa 466 milliárd font értékű terméket cserélt egymással 1993 óta. Az Oxera beszámolója figyelmeztet arra, hogy ha nem születik meg a megállapodás az EU és Nagy-Britannia között, annak súlyos következményei lehetnek mindkét fél számára.

A Huffington Post szerint a Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIKH) felhívta a figyelmet arra, hogy Németország és az Egyesült Királyság között már most megromlottak a kereskedelmi kapcsolatok. Ez annak is köszönhető, hogy mindkét fél a másiktól várja, hogy elsőként kössön kompromisszumot, azonban eddig egyik fél sem engedett a követeléseknek.

Megszenvedheti Nagy-Britannia a brexitetForrás: MTI/EPA/Andy Rain

Míg a németek pesszimista képet festenek, addig az olaszok kicsit optimistábban látják a helyzetet. Az olasz kereskedelmi kamara szerint a brexitnek nem lesznek drasztikus hatásai az olasz-brit kereskedelemre. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az Olaszország és az Egyesült Királyság közötti kereskedelem nagyságrendekkel kisebb értékű, mint a németek és a britek közötti.

A németek és a britek kapcsolatok megromlásának a legnagyobb vesztese az autóipar lehet,hiszen ez teszi ki a német export 25 százalékát.

További baljós jel, hogy 2016-ban már 3 százalékkal csökkent a német export Nagy-Britanniába.

A mielőbbi megállapodás mind az EU, mind a britek számára fontos lenne, de eddig egyik fél sem akar engedni a nyomásnak. Az idő egyre fogy, ami egyik félnek sem kedvez, hiszen ha Európa második legnagyobb gazdasága veszélybe kerül, akkor az az egész kontinensre hatással lesz.