A hazai internet-penetráció már alig marad el az uniós átlagtól

internet, penetráció, magyarország
Növekszik a hazai internet-ellátottság aránya
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal Magyarország 2016 című kötetéből kiderül: jóval több magyar fér hozzá a világháló szolgáltatásaihoz mint néhány évvel ezelőtt. Az uniós átlagot lassan elérjük, ugyanokkor a többi régiós ország némileg jobban áll nálunk.
Vágólapra másolva!

A 2016-os statisztikai adatok tükrében elmondható, hogy minden 100 magyarból 81 legalább egy alkalommal használta már az internet valamelyik szolgáltatását. A legimpozánsabb fejlődés azonban a rendszeres használók 71 százalékos értékben mutatkozik meg, hiszen 2010-ben a naponta a világhálóra csatlakozók aránya alig 48 százalékos volt hazánkban.

Országon belüli eltérések

A hazai háztartások internetes ellátottsága jelentős országon belüli különbségeket mutat. Közép-Magyarországon volt a legmagasabb az arány: itt a 86 százalékos eléréssel rendelkeztek a magyar családok 2016-ban. Ezzel szemben Észak- és Dél-Alföldön csak 72-72 százaléka rendelkezett az otthonoknak világhálós eléréssel. Mindenesetre ezek kedvező tendenciának számítanak a 2010-es adatokhoz képest: tavaly az internet-eléréssel rendelkezők aránya (nem ugyanaz mint a napi szinten felcsatlakozók aránya)

79 százalékos volt, míg 2010-ben csak 58 százalék.

Akkor 12 százalékkal maradtunk el az Európai Unió átlagától, tavaly már csak ennek felével, 6 százalékkal. A korosztályi megoszlás tekintetében csak a 65-74 évesek körében van jelentősebb lemaradásunk: nálunk az ide tartozók között vannak a legkevesebben azok, akik használják az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb vívmányát.

Növekszik a hazai internet-ellátottság aránya Forrás: Tecnit

Régiónkban kicsit jobbak nálunk

Ugyanakkor még mindig van hova gyorsítanunk: a cseheknél 82 százalékos, Szlovákiában 81 százalékos volt az internet-ellátottság tavalyi aránya. A lengyelek 80 százalékkal, csak egy hajszálnyit, de előznek minket. Egyedül Romániában alacsonyabb az érték, de itt sem sokkal: már az ottani háztartások 72 százalékában is elérhetők a világháló lehetőségei.

Az alapszintű elektronikus hírközlési szolgáltatásokhoz és ennek kapcsán az internethez való, megfizethető árú hozzáférés az Európai Unió területén egyfajta egyetemes jognak számít az unió polgárai számára. A csatlakozás kiépítése a szolgáltatók részéről elvileg – tájékoztat az Unió – csak nagyon indokolt esetben, különleges műszaki nehézségek miatt tagadható meg.