Az európai átlag duplájával drágultak a magyar lakások

lakás lakóhely panel panellakás lakáshitel lakás hitel
Győr, 2013. november 26. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöld Beruházási Rendszer "Klímabarát Otthon" Panel II. alprogramba tartozó Déry Tibor utcai felújítás előtt álló (b) és már felújított (j) panelházak Győrben 2013. november 26-án. Ezen a napon Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy folytatódik a panelfelújítási program, és mintegy nyolcezer lakás újulhat meg a Panel II. program során a következő időben. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Drágábban lehet lakást venni most, mint tavaly ilyenkor. Duplájával emelkedtek az árak, mint az uniós átlag.
Vágólapra másolva!

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője rámutatott, az első negyedévben 8 százalékkal nőttek a lakásárak, amely már lassulásnak számít a 2016-os adatokhoz képest. Akkor, az első negyedévében ugyanis 12,7 százalékos drágulást mért az Eurostat.

2016 végéhez képest az idei első negyedévben 1,9 százalékkal nőttek a lakásárak Magyarországon.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A szakember szerint a magyar

lakáspiac továbbra is élénk,

de több fontos változás történt az idén. A vevők az olcsóbb lakásokat keresik, jó példa erre a panellakások iránti érdeklődés. Bár ezek is jelentősen drágultak, összességében még mindig olcsóbban kínálják, mint a téglaépítőseket.

Az ingatlan.com adatai szerint annak ellenére sem csökkent az eladó lakást hirdetők száma, hogy a

magánszemélyek 7 százalékkal kevesebb lakást

töltöttek fel.

Békés megyében 19, Bács-Kiskunban 13, Csongrádban pedig 12 százalékkal nőtt az eladó lakások száma. Az országos kínálat átlagos növekedése 3 százalék volt, a budapesti pedig 2 százalékos tavaly júliushoz képest - derül ki az elemzésből.