Századvég: Idén és jövőre is 4 százalék körül bővülhet a magyar gazdaság

szárazság, magyarország, Zsáka, 2012. szeptember 5. Napraforgót takarít be egy mezőgazdasági munkagép Berettyóújfalu határában 2012. szeptember 5-én.
Vágólapra másolva!
A Századvég Gazdaságkutató Zrt. az első negyedéves kedvező növekedési adat nyomán 2017-re és 2018-ra is felfelé módosította növekedési előrejelzését. Ennek megfelelően az idei és a jövő évre is 3,8 százalékos növekedést vár.
Vágólapra másolva!

A növekedés motorja mindkét évben a fogyasztás valamint a beruházás lehet. A bővülő fogyasztásban elsősorban a kedvező munkaerőpiaci folyamatok (csökkenő munkanélküliség, növekvő bérszínvonal) játszanak jelentős szerepet – írja a Századvég Gazdaságkutató Zrt.

A Gazdaságkutató szerint a válság előtti időszakhoz képest idén és jövőre a fogyasztás emelkedése nem a lakosság eladósodásából, hanem a jövedelmek emelkedéséből következik. Az előjelzésük szerint

a bérek idén 12, míg jövőre 8,6 százalékkal emelkednek, ami reálértelemben is jelentős növekedést jelent.

A bérek gyors emelkedése mögött az egyre több ágazatban megjelenő munkaerőhiány mellett a minimálbér és a garantált bérminimum idei 15, illetve 25, valamint jövő évi 8, illetve 12 százalékos emelkedése, valamint a munkát terhelő járulékok idei 5, illetve jövő évi 2 vagy 2,5 százalékpontos csökkentése áll. Így a fogyasztás bővülése idén 3,7, míg jövőre 4 százalékos lehet.

A minimálbér és bérminimum emelést és az ezzel összefüggő bérnövekedést addig tartja fenntarthatónak a Gazdaságkutató, amíg a bérhányad, vagyis a bérek GDP-ből való részesedése meg nem közelíti az európai uniós bérhányad szintjét.

A Gazdaságkutató a beruházások tavalyi visszaesése után 2017-re és 2018-ra is jelentős bővülést vár. Ezt egyrészt az új uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódó források felhasználása okozza, másrészt pedig a társasági adó kulcsának 9 százalékra csökkentése.

A Gazdaságkutató az előző negyedéves előrejelzéséhez képest alig változtatott az inflációs előrejelzésén, így idénre 2,4, míg 2018-ra 3 százalékos pénzromlást valószínűsít. A pénzromlás mértéke a Magyar Nemzeti Bank inflációs célját tehát 2018-ban érheti el tartósan. Az alacsony jegybanki kamatok továbbra is fennmaradnak, még akkor is, ha esetleg a Magyar Nemzeti Bank 2018-ban az alapkamat kismértékű emelése mellett dönt. Ez utóbbi fejlemény azonban csak akkor valószínűsíthető, ha az Európai Központi Bank kamatot emel.