Vágólapra másolva!
Az adósságok egyharmadát késve fizetik ki szállítóiknak a vevők, de régiós összehasonlításban még így is Magyarországon élnek legritkábban a késedelmes fizetéssel – áll az Atradius hitelbiztosító Fizetési Szokások Barométere című elemzésében.
Vágólapra másolva!

Egész Kelet-Európában a magyar vállalatok hajlandóak leginkább a hitelre történő értékesítésre. A halasztott fizetés aránya a belföldi vállalatok közötti kereskedelemben 62 százalék, a külföldiben pedig 68 százalék. Vagyis a tavalyi visszaesés után újra

többen éltek a halasztott fizetés lehetőségével.

Forrás: Origo

Az elemzésben résztvevő magyarok a

belföldi kereskedelem 75,2 százalékban,

a külföldi értékesítés 57,8 százalékában tapasztalták, hogy a vállalatok későn fizették ki egymásnak tartozásaikat. Kelet-Európában ez az arány nagyobb, a késedelmes kifizetés belföldi forgalomban 88,5 százalék, nemzetközi forgalomban pedig 78,9 százalék. A lejárt számlák főleg belföldi partnereknek szóltak.

Az Atradius tanulmánya szerint tavaly még átlag 53 nap kellett ahhoz, hogy kiegyenlítsék a számlákat, idén már csak 37 napra volt szükségük. A magyar vállalkozások ebben is jobbak a külföldieknél, Magyarországon hamarább rendezik a tartozásokat.