Féléves mélyponton az olaj ára

palaolaj palagáz hidraulikus törés Kalifornia Lost Hills Monterey Palamező
Hidraulikus töréssel termelnek ki olajat és gázt a kaliforniai Lost Hillsben a Monterey Palamezőn
Vágólapra másolva!
Ismét esett a nyersolaj ára, ezért várhatóan az OPEC meg fogja hosszabbítani a januártól érvényes kitermeléscsökkentési egyezményt. Eddig ugyanis nem volt komolyabb hatása a korlátozásnak.
Vágólapra másolva!

Csaknem féléves mélypontra esett a Brent olajfajta hordónkénti ára a pénteki ázsiai kereskedésben. 2,8 százalékos csökkenéssel a hordónkénti ár 46,63 dollárig csúszott le.

A Brent ára utoljára tavaly november 29-én volt 47 dollár alatt.

Hasonló a helyzet az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolajjal is, amelynek ára öt hónapja nem volt ilyen mélyen. A pénteki korai kereskedésben 44 dollár alatt is jegyezték. A zuhanás komoly hatással volt a kereskedésre, csütörtökön a valaha volt legtöbb, 542 ezer megállapodást kötöttek Brent nyersolajra.

Hidraulikus töréssel termelnek ki olajat és gázt a kaliforniai Lost Hillsben a Monterey Palamezőn Forrás: AFP/David Mcnew

Elemzők az árcsökkenést azzal indokolják, hogy bár az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportálók az év elejétől visszafogták termelésüket,

a globális piacon továbbra is túlkínálat van.

Leginkább azért, mert az Egyesült Államok felpörgette a kitermelését, és palaolajból is többet nyertek ki, mint korábban. A Bloomberg azt írja, az elmúlt héten 9,29 millió hordóra nőtt az amerikai mennyiség, ami 2015 augusztusa óta a legmagasabb.

Szakértők úgy vélik, az OPEC fél évre szóló termeléscsökkentése nem hozta meg a várt eredményt ahhoz, hogy valóban eltűnjön a piacról az olajfelesleg, és további fél évvel meg kellene hosszabbítani a termeléscsökkentésről szóló egyezséget.

Az OPEC május végén Bécsben tárgyal arról, hogy szükség van-e a termeléscsökkentés folytatására. Adeeb Al-Aama, Szaúd-Arábia OPEC-kormányzója a Reutersnek azt mondta, hogy a most beszakadt árak miatt az OPEC és más országok között

„kialakulóban lévő konszenzus” van arról, hogy szükséges a termeléscsökkentés folytatása, ám annak hossza még kérdéses.

Ám ha az Egyesült Államok továbbra is hasonló mértékben folytatja a kitermelést, az jelentősen csökkentené az OPEC esetleges, újabb félévre szóló döntését a korlátozásáról. Ráadásul a piac is egyre kevésbé bízik abban, hogy egy hosszabbítás visszavetné a globális kínálatot az olajpiacon.