Globális idegesség hajtja az aranyat

arany gold
Vágólapra másolva!
Az infláció gyorsulása, illetve a politika feszültségek Oroszországban, Szíriában, valamint Észak-Koreában felfelé hajthatják az aranyat idén. Egy elemző szerint 2017 végére összejöhet az 1350 dolláros árfolyam is.
Vágólapra másolva!

Az arany V-alakú mozgást hajthat végre idén, ahogy várhatóan az év közepén az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelése visszafogja majd a nemesfémet. Ezt követően viszont az év végére újabb fölpattanás jöhet, amivel az arany az unciánkénti 1350 dolláros szinten fejezheti be 2017-et – idézi a Bloomberg Daniela Corsinit, az Intesa Sanpaolo elemzőjét. Corsini adta egyébként tavaly a legpontosabb arannyal kapcsolatos előrejelzést.

Kitartó feszültség

Amennyiben a prognózis valósággá válna, úgy

a nemesfém szeptember óta nem látott magasságba emelkedne az idei negyedik negyedévben.

Az arany egyébként idén már 12 százalékot ralizott, köszönhetően az inflációval, illetve a geopolitikai kockázatokkal kapcsolatos aggodalmaknak.

Az arany és az ezüst is erősödhet az év végére Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Pavel Lisitsyn

A piacokon várhatóan megmarad majd az idegesség, és amennyiben az Egyesült Államok gazdasága továbbra is erős marad, úgy az arany visszanyerheti a szerepét inflációs fedezékként – tette hozzá az elemző.

Egyéb fémek

Ezzel párhuzamosan Corsini szerint az ezüst az év végére az unciánkénti 19 dollárig erősödhet. A fém idén 15 százalékot izmosodott. A platina és a palládium azonban nyomás alá kerülhet, ahogy az autópiaci kereslet gyengül az Egyesült Államokban és Kínában.

A fizikai aranypiacon India erős keresletet biztosíthat, miközben Corsini szerint

a kínai spekulánsok kitartanak a részvények és más nyersanyagok mellett.

A világ második legnagyobbjának számító indiai aranypiac egyébként tavaly komoly csapást szenvedett el, ahogy a kormány kivonta a forgalomból a nagyobb címletű bankjegyeket.

Mindazonáltal Európában a politikai bizonytalanságok miatt megnőhet a kereslet a hagyományosan biztonságos menedéknek számító arany iránt. A közelgő francia, német és brit választások ugyanis fokozhatják a bizonytalanságot, és ezzel bővíthetik az aranyvásárlásokat.