Már nem London a luxusingatlanok királya

Bud Spencer forgatási helyszínei
Hongkong éjszakai látképe
Vágólapra másolva!
Noha London számos igen divatos kerülettel rendelkezik, melyekben hemzsegnek a méregdrága luxusingatlanok, 2016-ban mégis új uralkodója lett a globális luxusingatlan-piacnak.
Vágólapra másolva!

Miután a brit főváros éveken keresztül uralta a világ luxusingatlan-piacát, a tavalyi fejlemények következtében Londont megfosztották a trónjától. A Christie's rangsora szerint ugyanis 2016-ban a négyzetméterárak, illetve az átlagos eladási árak tekintetében Hongkong átvette a vezetést – írja a MarketWatch.

A változás oka elsődlegesen annak tudható be, hogy az ingatlanadók megemelése, illetve a brexittel kapcsolatos politikai és pénzügyi bizonytalanságok, jelentős csapást mértek a londoni ingatlanok iránti keresletre. Mindazonáltal

a font gyengülése enyhítette ezt a hatást, aminek eredményeként a brit főváros a második helyre futott be az elsősorban dollárközpontú piacon.

Az első 10 helyen Hongkong és London után az alábbi sorrend alakult ki: New York, Los Angeles, Szingapúr, Sydney, San Francisco, Párizs, Toronto, valamint Miami. Ez utóbbi város egyébként nemrégiben a kínai befektetők figyelmét is felkeltette.

London már csak a második a globális listán Forrás: AFP/Leon Neal

Hongkong felkapaszkodását segítette, hogy a városban négy olyan ingatlanüzlet is született, melynek értéke átlépte a 100 millió dollárt – az egyik esetben egyetlen házért adtak 270 milliót.

Ráadásul komoly esély van arra, hogy Hongkong meg is tudja majd tartani az első helyet, tekintettel arra, hogy a hírek szerint

idén már értékesítettek egy 51 ezer négyzetméteres ingatlant 361 millió dollárért.

Mindent összevetve a Christie's elemzői hangsúlyozzák, hogy a listán olyan városok szerepelnek, melyek kitartóan uralják a globális luxusingatlan-piacot. Arra tehát kicsi az esély, hogy radikális átrendeződés történjen a világban. Az igazán érdekes tehát inkább az, hogy a legnépszerűbb városok évről évre milyen dinamikát mutatnak, vagyis hogyan változnak a trendek a csúcson.

Ezt figyelembe véve, a Christie's kutatásából kiolvasható, hogy

jelenleg Kanada számít a legforróbb pontnak a világpiacon.

Ezt támasztja alá, hogy az országban 83 százalékkal nőttek a luxusingatlan-eladások, komolyan megnövelve a keresletet Toronto és Victoria ingatlanjai iránt.