Újra fújják az amerikai ingatlanhitelezési lufit

bank ingatlan kilátás pénzügy USA
Vágólapra másolva!
A kereskedelmi ingatlanhitelek állománya a tavalyi év végén elérte az 1630 milliárd dolláros átlagot az Egyesült Államokban. Ez pedig felülmúlja a 2008-as csúcsot is, ami az S&P szerint egyre nagyobb kockázatokkal fenyeget.
Vágólapra másolva!

Bajba kerülhetnek a bankok, amennyiben a kereskedelmi ingatlanhitelek drágulni kezdenek – figyelmeztet a kötvényminősítéssel foglalkozó S&P Global Ratings. A banki hitelezés ezen a területen ugyanis az 1630 milliárd dolláros átlaggal már lehagyta a 2008-as, 1520 milliárdos csúcsot is – írja a The Wall Street Journal.

A háttérben az áll, hogy az alacsony kamatszintek, illetve a javuló amerikai gazdasági környezet egyre népszerűbbé tette a városi környezetet az USA-ban, aminek következtében

2012 óta folyamatos az ingatlanpiac erősödése,

egyre magasabb árak mellett.

Problémás üzlet

Egy ilyen időszakban a bankoknak rendkívül jövedelmező volt növelni a kitettségeiket a jelzálogalapú értékpapírok piacán. Mindazonáltal

a kamatok emelkedésével ezek a magasan értékelt befektetések egyre nagyobb kockázatot jelenthetnek

a pénzintézeteknek.

Nem véletlen tehát, hogy az S&P elemzője, Rian Pressman, úgy nyilatkozott, a kereskedelmi ingatlanhitelek kockázatai egy idő után negatívan hatást gyakorolhatnak a bankok minősítéseire.

Veszélyben a kiskereskedelmi ingatlanok Forrás: Wikimedia Commons

Különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek a kisebb regionális bankok, amelyek átlagosan 20 százalékos koncentrációban tartanak kereskedelmi ingatlanhiteleket. Ezzel szemben a három legnagyobb hazai érdekeltségű pénzintézetnél csupán 10 százalékos a kitettség.

Fenyegető kockázatok

Nagyobb probléma akkor következhet be az S&P szerint,

ha egy váratlan piaci sokk, például egy vártnál nagyobb ütemű kamatemelés, megrázza az ingatlanpiacot.

Ebben az esetben a hitelfelvételi költségek megemelkedhetnek, ami kockázatossá teheti a piacot.

Az S&P ezzel párhuzamosan külön kiemelte, hogy a legtörékenyebb ingatlanpiaci területeknek mások mellett az energiafüggő régiók, illetve a kiskereskedelmi ingatlanok számítanak. Ez utóbbiak esetében az online kereskedelem felől érkező kihívások jelentenek általánosan is komoly kockázatot szektorra nézve.