Csődhullámtól szenved az amerikai kiskereskedelem

villámlás káosz csőd hangulat kilátások tőzsde  befektetés
From the 68th floor of the Top of the Rock, during a summer storm. No tripod used, just holding the camera tight to my face and between the glass partitions, shooting bursts until I got lucky. I think lightning hit the Empire State Building at least one or two other times, including this one, but I wasn't quite quick enough to catch it
Vágólapra másolva!
Rekord léptékben jelentenek csődöt az amerikai a kiskereskedelmi láncok, ahogy egyre nagyobb nehézséget okoz felvenni a versenyt a gyorsan terjedő online vásárlással.
Vágólapra másolva!

Alig több mint három hónap alatt 14 amerikai kiskereskedelmi cég jelentette be, hogy csődvédelmet fog kérni – idézi a Bloomberg az S&P Global Market Intelligence elemzését. Ezzel az idei szám már majdnem meg is haladta a tavalyi egész éves adatot.

Miközben az USA kiskereskedelmi vállalatai soha nem látott ütemben zárnak be, és próbálnak meg áttérni az online térbe, az S&P anyaga szerint

csak kevés társaság tud igazán alkalmazkodni az e-kereskedelem felől érkező nyomáshoz.

A problémát az Urban Outfitters vezérigazgatója, Richard Hayne a múlt hónapban úgy foglalta össze, hogy egyszerűen túl sok bolt van, különösen olyan, amelyben ruhát árusítanak.

Ez a jelenség pedig korábban buborékot alakított ki, amely buborék most kipukkad – tette hozzá Hayne. A cégvezető szerint ráadásul ez a trend a jövőben is folytatódni fog.

Nehéz az alkalmazkodás Forrás: Dreamstime

Ezt a véleményt osztja az S&P Global Market Intelligence kockázati részlegének igazgatója, Jim Elder is, aki szerint

az első negyedéves számok arra utalnak, hogy nem várható gyors talpra állás.

Ezzel együtt az S&P elemzése szerint olyan cégek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a következő 12 hónapban, mint a Sears Holdings, a Bon-Ton Stores vagy a Perfumania Holdings.

Az S&P szerint egyébként az áruházak, az elektronikai kiskereskedelmi cégek, valamint a ruházati üzletek érezhetik veszélyben magukat a leginkább, míg az élelmiszer-, illetve háztartási boltok nagyobb biztonságban vannak.

Az már eddig is jól látszik azonban, hogy

a legnagyobb csapást a ruházati kiskereskedelem szenvedi el.

Eddig olyan cégek kértek idén az iparágból csődvédelmet, mint a The Limited, a Wet Seal, a BCBG a Max Azria, valamint a Vanity Shop of Grand Forks. A legutóbbi áldozat pedig a Payless volt, amely áprilisban elején jelentett csődöt, közölve, hogy 400 üzletet fog bezárni. A jövőre nézve pedig a Bloomberg információ szerint a Rue21, illetve a Gymboree is bajba kerülhet.