Újabb ingatlanbuborék fenyegeti az USA-t

profit dollár eredmény tőzsde piac gazdaság
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok ingatlanpiacának lendületes talpra állása immáron aggodalommal kezdi eltölteni az elemzők egy csoportját. A piaci egyensúlytalanság miatt emelkedő árak ugyanis újabb ingatlanbuborékkal fenyegetnek.
Vágólapra másolva!

Az új építkezések hiánya, illetve az igen erős kereslet kétszer olyan gyors ütemben nyomja föl az ingatlanárakat az Egyesült Államokban, mint ahogyan a jövedelmek emelkednek – írja a The Wall Street Journal. Ezt pedig egyes közgazdászok szerint hosszabb távon nem lehet fenntartani.

A most ,egjelent kiadott S&P CoreLogic Case-Shiller U.S. National Home Price Index alapján

februárban éves összevetésben 5,8 százalékkal drágultak az amerikai lakások.

Ezzel az árak már 40 százalékkal haladják meg a 2012 februárjában tapasztalt mélypontot.

Növekvő szakadék

Ezzel egy időben a jövedelmek csupán 3 százalékkal erősödtek februárban éves alapon, és csupán 12 százalékkal állnak magasabban a 2012 februárjában mért szinthez képest.

Néhány helyi ingatlanpiac ráadásul

igen erőteljes kilengéseket mutatott.

San Franciscóban például az árak 98 százalékot ugrottak a mélyponthoz képest, és most már közel 7 százalékkal nyomják le a 2006-os rekordot is.

A lakásárak növekedése elszakadt a jövedelmek erősödésétől Forrás: AFP/Adek Berry

A múltbeli buborékok tapasztalatai pedig nem véletlenül keltenek aggodalmakat az elemzőkben. Korábban az alacsony kamatszintek, illetve a könnyen elérhető hitelek 2006-ra az egekbe röpítették az ingatlanpiacot, amely aztán a következő hat évben 27 százalékot zuhant. Ezzel együtt a 2012 óta tartó talpra állás a harmadik leggyorsabb üteműnek számít 1895 óta.

Korai még pánikolni

A jelenség egyik fontos összetevője, hogy különböző okok – munkaerőhiány, szabályozások, stb. – miatt akadoznak az új építkezések, és nem tudják felvenni a versenyt a növekvő kereslettel. Ezt támasztja alá, hogy márciusban éves alapon 6,6 százalékkal zsugorodott az ingatlanpiaci kínálat.

Mindazonáltal enyhítheti a félelmet, hogy a közgazdászok általában arra számítanak,

a túlhevült piacok nem hirtelen omlanak össze,

hanem beáll egy kitartó stagnálás vagy gyengülés. Ezzel párhuzamosan szintén némi nyugalomra ad okot, hogy országos szinten az ingatlanárak csupán 4 százaléka minősül túlértékeltnek, ami azt jelenti, hogy a jövedelmek és a jelzáloghitelek költségeinek összefüggésében az árak csak alig múlják felül a hosszú távú trendeket.