Kedvező üzletet kínál a Deutsche Bank

Deutsche Bank
(FILES) A photo taken on May 26, 2011 shows people walking past the logo of German bank Deutsche Bank in Frankfurt am Main, western Germany. Deutsche Bank, Germany's biggest lender, is one of eight finance groups to be fined a record total of 1.7 billion euros ($2.3 billion) for rigging the Euribor and Japanese yen Tibor interest rates by the European Union on December 3, 2013. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
A közelgő részvénykibocsátásával 8,6 milliárd eurónyi friss tőkét vonna be a Deutsche Bank. A hitelintézet közlése szerint a múlt heti záróárhoz képest 35 százalékos kedvezménnyel adnák el a papírokat. A cél a bank pénzügyi helyzetének javítása, illetve a növekedés felpörgetése.
Vágólapra másolva!

A vállalat 687,5 millió új részvényt tervez kibocsátani 11,65 eurós árfolyamon – idézi a Bloomberg a Deutsche Bank vasárnapi közleményét. A döntés összecseng a cég március elején tett bejelentésével. Ez érezhetően kedvezményes árnak számít, összevetve a bank papírjának 17,86 eurós pénteki záró árával. A jelenlegi részvénytulajdonosok egyébként minden meglévő két papír után vehetnek még egyet a friss kibocsátás során.

A március 21. és április 4. közé ütemezett eladás a Deutsche Bank negyedik tőkebevonási akciója lesz 2010 óta. Noha a bank vezérigazgatója, John Cryan, korábban úgy nyilatkozott, nem tervez részvényeseket érintő lépéseket, ezen álláspontja azt követően változott meg, hogy

a vállalat részvényeinek értéke közel megduplázódott a szeptemberi mélypont óta.

További löketet adhatott a döntéshez, hogy a Deutsche nem talált vevőt a kereskedelmi banki üzletágának.

Remények és kedvezmények

Bár a bank részvényárfolyama ebben a hónapban esést mutatott, még így is 80 százalékos pluszban van a szeptember 30-án elért mélyponthoz képest. Az erősödés oka, hogy

a befektetők általában is optimistán tekintenek a bankokra,

mivel úgy számolnak, a gazdasági bővülés, illetve a növekvő hitelezési költségek javítják majd a pénzintézetek eredményeit.

A Deutsche Bank részvényárfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Tekintettel arra, hogy a Deutsche az elmúlt két évben több mint 8 milliárd eurós nettó veszteséget könyvelhetett el, érthető, hogy a vezetés igyekszik vonzó ajánlattal előállni. Cryan a kedvezményes papírok mellett megújult osztalékfizetéssel, valamint a nyereségesség idei visszatérésével próbálja a bankhoz csábítani a befektetőket.

További akciók

Ezzel párhuzamosan a legnagyobb német hitelintézet közölte, a következő két évben tőzsdén értékesítenék a bank eszközkezelői üzletágának egy kisebbségi részesedését. Amennyiben ehhez hozzávesszük a további eszközeladásokat, a Bloomberg szerint

a Deutsche legalább még 2 milliárd eurónyi friss tőkét tudna bevonni.

A bank ugyanis egyes források szerint fontolgatja kereskedelmi banki üzletágának értékesítését Indiában, illetve egyes európai országokban, például Spanyolországban.

A részvénykibocsátással kapcsolatban a Bloomberg úgy értesült, a Deutsche két legnagyobb befektetője, a katari királyi család, valamint a kínai HNA Group is lecsapna a lehetőségre, hogy növelje részesedését a német hitelintézetben.