A bankoknak egy szavuk sem lehet a hatalmas bírságok miatt

Deutsche Bank
(FILES) A photo taken on May 26, 2011 shows people walking past the logo of German bank Deutsche Bank in Frankfurt am Main, western Germany. Deutsche Bank, Germany's biggest lender, is one of eight finance groups to be fined a record total of 1.7 billion euros ($2.3 billion) for rigging the Euribor and Japanese yen Tibor interest rates by the European Union on December 3, 2013. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
Még a pénteki európai piacnyitások előtt bejelentették, hogy a Deutsche Bank és a Credit Suisse is megállapodott az USA Igazságügyi Minisztériumával a válság előtti jelzálogkötvény-kereskedelemmel összefüggő bírságokról. Egyik pénzintézet sem járt túlságosan rosszul az egyezséggel.
Vágólapra másolva!

A Deutsche Bank friss lendülettel kezdheti a 2017-es évet, ahogy kiderült, 7,2 milliárd dollárt fog fizetni a 2008-as válság előtti jelzálogkötvény-kereskedéséért. Németország legnagyobb hitelintézete 3,1 milliárdot fizet ki a hatóságoknak, míg 4,1 milliárdot ügyfélkártérítésre – írja a CNBC.

Ez az összeg igencsak kedvező a Deutsche Bank számára ahhoz képest, hogy az amerikai hatóságok szeptemberben még 14 milliárd dollárról beszéltek, ami rekord alacsony szintre küldte a Deutsche részvényárfolyamát. Ennek köszönhető, hogy a pénteki európai piacnyitást követően a vállalat papírja lendületesen emelkedett.

A Deutsche Bank részvényárfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A banknak egyébként a 3,1 milliárdból

1,7 milliárdot kellene kifizetnie adózás előtt ebben a negyedévben.

Az ügyfélkártérítésekre viszont ennél jóval több ideje lesz a pénzintézetnek, mivel azt a közlemény szerint csak legalább öt éven belül kell teljesítenie.

A Credit Suisse is megegyezett

Ezzel párhuzamosan a Credit Suisse is megállapodott az amerikai Igazságügyi Minisztériummal. A svájci pénzintézet 5,28 milliárd dollárt fizet majd, amely

éppen csak átlépi a korábban belengetett 5-7 milliárdos sáv alsó határát.

Az összegből 2,48 milliárd lesz a bírság, 2,8 milliárd pedig ügyfélkártérítésre megy. A bank közlése szerint ez 2 milliárd dolláros kifizetést jelentene ebben a negyedévben. A cég részvényei több mint fél százalékos esést mutattak péntek délelőtt.

Vádak és tények

Kevésbé nyugodhat meg azonban a Barclays, melyet csütörtökön perelt be az Igazságügyi Minisztérium. Az amerikai hatóság szerint a brit pénzintézet több tízmilliárd dollárnyi jelzálogpapír minőségével kapcsolatban tévesztette meg a befektetőket 2005 és 2007 között – írja a Reuters.

A Barclays közleményben jelezte,

és kötelességük védekezni az „ésszerűtlen vádakkal és követelésekkel" szemben. A követelések kapcsán a bank nyilvánvalóan arra a tárgyalásra utalt, melyet az amerikai hatósággal folytat a megállapodás érdekében. A Barclays részvényei New Yorkban csütörtökön 1,77 százalékos mínuszban zártak, míg közép-európai idő szerint péntek délelőtt Londonban több mint 1 százalékos esést produkáltak.