A guru hatalmasat kaszált az Apple felfutásával

Warren Buffett
WASHINGTON, DC - OCTOBER 15: Warren Buffett performs onstage at FORTUNE Most Powerful Women Summit on October 15, 2013 in Washington, DC. Paul Morigi/Getty Images for FORTUNE/AFP
Vágólapra másolva!
A legendás befektetési guru, Warren Buffett a tavalyi utolsó negyedévben alaposan bevásárolt Apple részvényekből. Ez pedig igencsak bölcs döntésnek bizonyult, mivel mintegy hat hét alatt 1,1 milliárd dollárt kereshetett a befektetéssel.
Vágólapra másolva!

Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway 57,36 millió részvényre növelte a kitettségét az Apple-ben december 31-ig. Ez igen jelentős bevásárlást jelentett, tekintve, hogy szeptember végén még csupán 15,23 millió részvényt birtokolt a vállalat – idézi a MarketWatch a társaság kedden közzétett hivatalos számait.

Az Apple részvényárfolyama pedig ezzel együtt 2,5 százalékot erősödött a tavalyi utolsó három hónapban.

Január végén azonban a technológiai óriás a vártnál jobb negyedéves eredményről számolt be, aminek következtében a papírja 16,6 százalékkal erősödött.

A részvény kedden 1,30 százalékos izmosodással 135,02 dolláron zárt, amivel az egymást követő második napon fejezte be rekord szinten a kereskedést.

Az Apple árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Amennyiben tehát a Berkshire által jelentett részvénymennyiség változatlan maradt, a papírok értéke mintegy 1,1 milliárd dollárral emelkedtek meg mindössze hat hét alatt.

További húzások

Ezzel párhuzamosan az adatokból kiderül, hogy Buffett erőteljesen, 12,97 millióról 1,39 millióra vágta vissza a Wal-Mart Storesban meglévő részesedését. Tekintettel arra, hogy a cég papírja 0,7 százalékot gyengült eddig 2017-ben,

a guru 5,33 millió dollárt spórolhatott a lépésével.

Emellett a Berkshire vett még 8,04 millió Monsanto részvényt, vásárolt 166,64 millió Sirius XM Holdings, valamint 43,2 millió Southwest Airlines papírt. Mindeközben teljes egészében eladta a meglévő 20 millió Kinder Morgan részvényét, és szinte teljesen megszabadult a Verizon Communications papíroktól – csupán 928 darabot tartott meg a 15 millióból.

A guru boldogan kezdhette az idei évet Forrás: AFP/Paul Morigi

Buffett cége megduplázta (45,54 millió részvényre emelte) azonban részesedését az American Airlines Groupban, míg a Delta Air Lineshoz fűződő érdekeltségét közel tízszeresére emelte (6,33 millióról 60,03 millióra). Ezzel együtt a United Continental Holdings papírjait is több mint hatszorosára (4,53 millióról 28,95 millióra) erősítette.

Rekordok mindenütt

Mindent összevetve

a Berkshire által tartott teljes részvényállomány 15 százalékkal, 147,99 milliárd dollár értékűre izmosodott

a tavalyi negyedik negyedévben.

A vállalat részvényei egyébként ebben az évben eddig 2,7 százalékkal erősödtek, kedden pedig rekord magasságban zártak, ahogy az S&P 500 index idén 4,4 százalékot emelkedett, és szintén rekord zárást könyvelhetett el kedden.