Nagyvonalú nyugellátást kap Robert Mugabe leváltott zimbabwei elnök

politics Horizontal
(FILES) This file photo taken on November 04, 2017 shows Zimbabwe's President Robert Mugabe delivering a speech during the Zimbabwe ruling party Zimbabwe African National Union- Patriotic Front (Zanu PF) youth interface Rally in Bulawayo. President Robert Mugabe is under house arrest in Zimbabwe, South African President Jacob Zuma said in a statement on November 15, 2017 after the Zimbabwean military appeared to have taken control of the country."President Zuma spoke to President Robert Mugabe earlier today who indicated that he was confined to his home but said that he was fine," the South African government said in a statement. / AFP PHOTO / ZINYANGE AUNTONY
Vágólapra másolva!
Nagyvonalú nyugellátást fog kapni Robert Mugabe leváltott zimbabwei elnök: rezidenciát és gépkocsiflottát kap, és az állam fizeti, ha repülőgépen utazik. Az erről szóló tervet csütörtökön ismertették Hararéban.
Vágólapra másolva!

Mugabe kiszolgálásáról egy legalább húsz főből álló személyzet fog gondoskodni, és köztük lesz hat testőr is – írta a The Herald című lap. A nyugdíjának összegét nem közölték, de

az alkotmány előírja, hogy a visszavonult elnök ugyanannyi pénz kapjon, mint az államfői tiszteletdíj.

A sajtóban a múlt hónapban az az értesülés is megjelent, hogy 10 millió dollár bánatpénzt kap a lemondásáért cserébe, de ezt a kormány cáfolta.

Robert Mugabe Forrás: AFP/Zinyange Auntony

A volt elnök 93 éves. Lemondását a hadsereg kényszerítette ki novemberben, miután 37 évig állt a dél-afrikai ország élén. Azt sikerült kialkudnia, hogy mentesüljön a felelősségre vonás alól az esetleg nyilvánosságra kerülő szabálytalan vagy törvénybe ütköző ügyeiért.

A gépkocsijai között lesz egy Mercedes S 500-as, egy terepjáró és egy kisteherautó, és az üzemanyagot is közpénzből állják. A járműveket ötévente fogják lecserélni újra. Kormányköltségen évente négy légi utat tehet az országon belül első osztályon, és külön gépet bérelnek neki ugyancsak évi négy alkalommal, ha külföldre megy.

Hivatalos, bútorozott rezidenciájának a helyét maga választhatja ki a fővárosban. A ház rezsijét az állam állja. A listán ingyenes egészségügyi ellátás is szerepel a maga, a felesége és a kiszolgáló személyzet számára.