Hamarosan vége lesz a készpénz korszakának

online shopping bevásárlás vásárlás
e-kereskedelem vásárló internetes
Vágólapra másolva!
Egyre közelebb kerül hozzánk egy olyan jövő, amelyben a nyomtatott készpénznek már nincs helye – vélik egyes technológiai vállalkozók. Noha ez egyelőre még elképzelhetetlennek tűnik, a jelek egyre tisztábbak és világosabbak.
Vágólapra másolva!

Ahogy fokozatosan nő a digitális valuták, illetve a fizikai kapcsolatok nélküli fizetések népszerűsége, úgy csökken egyre inkább a nyomtatott készpénz szerepe – idézi a CNBC Evan Sohn, a Sohn Conference Foundation társalapítójának véleményét.

Vajon milyen messze vagyunk egy olyan világtól, amelyben ha bemegyünk egy étterembe, azt mondják majd, csak online fizethetünk – teszi fel a kérdést Sohn.

Nem is olyan nehéz elképzelni, hogy egy ilyen étteremben az ember például letölt egy alkalmazást, majd ezen keresztül fizeti ki a számlát.

Készpénzforgalom nélkül. A fizetési megoldásokon dolgozó iparágban működő Sohn szerint ez a valóság nem is áll olyan távol a jelentől.

A digitális térbe kerülhet a pénzforgalom jelentős része Forrás:Dreamstime

Bár manapság a teljes fizetési forgalom jelentős részét még mindig a készpénz teszi ki, a szakértő hangsúlyozza, hogy a trendforduló jelei már érzékelhetők.

A 2017-es Word Payments Report című jelentésből például kiderül,

a globális nem készpénzes tranzakciók volumene 11,2 százalékkal bővült 2014 és 2015 között,

elérve a 433,1 milliárd dolláros szintet. Ez volt egyébként a leggyorsabb ütemű növekedés az elmúlt évtizedben, és az előzetes várakozásokat is felülmúlta.

Ugyanez a jelentés azt is kiemelte, hogy a bankkártyák voltak a leggyakrabban használt digitális eszközök 2015-ben.

Miközben Sohn szerint egyelőre bizonytalan, hogy pontosan mi lesz majd a készpénz alapvető helyettesítője – az American Express, a Mastercard, a bitcoin vagy esetleg valami egészen más –, de az biztosnak tűnik, hogy a következő lépés a papíralapú készpénz elhagyása lesz.