Idén sem az európai bankárok kapják a legtöbb bónuszt

Wall Street
Vágólapra másolva!
Évek óta nem látott gyenge bónuszokat kapnak idén az európai befektetési banki szférában dolgozó kereskedők. Ezzel szemben az Egyesült Államokban sokkal szebben alakul az év vége, köszönhetően elsősorban a vállalati felvásárlásoknak és összeolvadásoknak.
Vágólapra másolva!

További legalább 10 százalékkal csökkenhetnek idén a bónuszok az olyan európai bankoknál, mint a Barclays, a Deutsche Bank vagy a Credit Suisse. Ráadásul ezek a pénzintézetek már az elmúlt években is igen alaposan visszavágták az év végi jutalmakat. Az viszont általánosságban is megfigyelhető, hogy a vállalati felvásárlásoknál és összeolvadásoknál közreműködő bankárok szép summákat kapnak az év végén – írja a Bloomberg.

Az európai bankszektor egyik komoly problémája, hogy idén eddig a kötvény- és a devizakereskedelem is gyengülést mutatott, noha ezek adják a kontinens hitelintézeteinek legnagyobb üzleteit. A kiábrándult bankok most abban reménykednek, hogy a következő időszakra várt kamatváltozások fellendíthetik az ügyfelek aktivitását.

Fejtörő bónuszok

A bónuszfizetések visszavágása mindeközben komoly fejtörést is okoz az európai cégeknek, mivel a vezetőségek

egyszerre próbálják meg csökkenteni a költségeket és megtartani azokat a tehetségeket, akiket a magasabb juttatásokat kínáló amerikai versenytársak elhalászhatnak.

Jelenleg úgy tűnik, a kötvénykereskedés területén akár 25 százalékos is lehet a bónuszok csökkentése, de az sem lesz kirívó eset, ha valaki egyáltalán nem kap semmilyen extra juttatást az év végén.

Nem számíthatnak túl sok bónuszra idén az európai kereskedők Forrás: AFP/Frank Rumpenhorst

A kötvénypiaci üzletek globálisan sem produkáltak idén szép mutatókat. A G10 országok kamatrátáihoz kapcsolódó eszközökből fakadó bevételek 11 százalékkal, míg a devizakereskedés 21 százalékkal süllyedt idén eddig.

Most jó amerikai bankárnak lenni

Észak-Amerikában viszont érezhetően jobban járnak majd a bankárok az év végén.

A Goldman Sachs és a Morgan Stanley például az európai társaiknál nagyobb összegeket tettek félre bónuszfizetés céljából,

míg Kanadában a hat legnagyobb hitelintézet 11 százalékkal, nagyjából 11 milliárd dollárra emelte meg a keretet, miután csúcsra futottak idén az üzletkötések.

Mindeközben a vállalati felvásárlási és összeolvadási (M&A) területen működő bankárok nagyjából 10 százalékos bónusznövekedést élvezhetnek idén. Ez elsősorban az üzletkötések megugrásának tudható be, noha korábban napvilágot láttak olyan elemzések, melyek szerint az idei év messze nem volt túl kedvező a szektorban. Ezzel együtt az európai vállalatokkal összefüggő felvásárlások összesen mintegy 681 milliárd dollárt tettek ki, ami 21 százalékos erősödést jelent az 2016-hoz képest – derül ki a Bloomberg adataiból.