Egy ország mentette meg idén az üzleti világ becsületét

befektetés megegyezés üzlet kezet ráz siker
Vágólapra másolva!
Globálisan lassulást mutatott ebben az évben a vállalati felvásárlási és összeolvadási piac, kivéve egy országot. Malajzia ugyanis öt éve nem látott aktivitást produkált.
Vágólapra másolva!

Számos jelentés támasztja alá, hogy 2017-ben gyengélkedett a globális felvásárlási és összeolvadási piac, de volt egy ország, amely szembement ezzel a trenddel – idézi a CNBC a Duff & Phelps tanácsadócég megállapítását.

Malajzia ugyanis 17,57 milliárd dollár értékben hozott össze vállalati felvásárlásokat és összeolvadásokat (M&A), összesen 408 üzlettel ebben az évben.

Erre a szintre pedig öt éve nem volt példa. Tavaly az országban 375 tranzakció valósult meg, összesen 14,25 milliárd dollár értékben.

A délkelet-ázsiai országban tehát volumen és érték tekintetében egyaránt növekedés volt megfigyelhető, miközben a globális aktivitás gyengélkedett. A teljes képet nézve az látszik, hogy mindösszesen 36 718 üzlet volt világszerte, 2820 milliárd dollár értékben. Egy évvel korábban a globális M&A aktivitás 40 305 üzletet eredményezett, összesen 3610 milliárd dollár értékben.

Lassult idén a globális felvásárlási aktivitás Forrás: 123rf.com

Mindeközben a magántőke-, illetve a kockázati tőke befektetések piaca is lassulást mutatott 2017-ben. A jelentésből kiderül, hogy bár Kínában enyhülés volt megfigyelhető, a délkelet-ázsiai régió általában növekedést produkált.

A fenti jelenség oka jelentős részben az, hogy mivel a kínai és a hongkongi vállalatok állami korlátozásokba ütköznek a tőkekiáramlás területén, egyre többen fordulnak Délkelet-Ázsia felé a kedvező üzleti lehetőségek reményében. Ez pedig alapvetően segítette idén az üzleti aktivitás erősödését, és

ez a trend feltehetően a jövő évben is kitart majd.

A kínai és hongkongi cégek tavaly igen jelentős felvásárlási aktivitást mutattak. Idén viszont sokkal jobban koncentráltak a délkelet-ázsiai térségre, ahol az üzletek méretei kisebbek, de még mindig igen kedvező lendületet adnak a saját növekedéseiknek.