Már Svájcot is fenyegeti az ingatlanpiaci korrekció

Svájc zászló frank
A Swiss flag flies on the shores of Geneva Lake on June 14, 2013 in the center of Geneva. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Hamarosan megállhat a svájci albérleti piac szárnyalása az ingatlanpiaci szakértők szerint. Jövőre az alpesi országban is beköszönthet a csökkenés időszaka.
Vágólapra másolva!

Számos ingatlanpiaci szakember, köztük a Wueest Partner tanácsadó cég, véli úgy, hogy Svájcban jövőre országosan 1 százalékot süllyedhet a lakásbérleti piac – írja a Bloomberg. Ez azért jelentős, mert az olyan vonzó svájci városokban, mint Zürich vagy Genf nemrég még a potenciális lakók harcoltak a lakásokért. Mára azonban a nettó bevándorlás csökkenése miatt egyre nő az üresen álló lakások országos átlaga.

A Credit Suisse Group múlt hónapban kiadott jelentéséből például kiderült,

mintegy 5-6 ezres a lakáspiaci túlkínálat keletkezik évente Svájcban,

amely már több mint 10 százalékát jelenti az újonnan épült lakásoknak.

Az üresen álló, bérlésre felkínált lakások kínálata pedig immáron gyorsabb ütemben növekszik, mint ahogy a svájci lakosság bővül. Ezzel együtt az elmúlt 12 hónapban 30 700 kiadásra szánt új lakás építésére nyújtottak be engedélyt az országban – derül ki a Credit Suisse anyagából.

Közeleg a fordulat a svájci ingatlanpiacon Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ahogy pedig a lakásbérleti piac kezd átfordulni, és egyre inkább kedvez a bérlőknek, a kiadók jobban tennék, ha elkezdenék figyelembe venni a társadalmi karakterjegyeket – hangsúlyozzák a Wueest szakértői. Ez azt jelenti, hogy még egy évtizeddel ezelőtt elsősorban németek voltak a piacra újonnan belépők, a számuk az elmúlt időszakban igencsak megcsappant.

Ma már elsősorban franciákkal és olaszokkal kell számolni a piacon.

Ennek azért is van jelentősége, mert a nettó bevándorlás összetétele hatással van a kiadási mintázatokra is, tekintve, hogy az egyes csoportok között jelentős eltérések vannak szakmai kvalifikációk és bevételek tekintetében.

A Svájcban élő hollandok, britek, németek, amerikaiak és franciák több mint 30 százaléka ugyanis magasan képzett menedzser és szakember, akik magas jövedelmek mellett nagyobb lakásokat választanak. Mindazonáltal az elemzés szerint a svájci ingatlanpiac egyre kevésbé építhet erre a csoportra.