Megfizethetetlenek a fejlődő nagyvárosok

Autumn skyline of skyscrapers attract tourists in Shanghai China Chinese Shanghai skylines skyscrapers high-rise buildings the Bund Pudong SQUARE FORMAT Kína
Tourists look at the Lujiazui Financial District in Pudong with the Oriental Pearl TV Tower, tallest, Shanghai Tower, second tallest, the Shanghai World Financial Center, third tallest, and other skyscrapers and high-rise buildings at the promenade on the Bund along the Huangpu River on a clear day in Shanghai, China, 15 October 2015.
Vágólapra másolva!
Ahogy az emberek világszerte városokba költöznek, igen sok helyen jelent rendkívül nagy problémát a lakhatás megfizethetősége. A legnagyobb baj a fejlődő gazdaságokban van.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a Bloomberg által vizsgált 105 nagyváros övezetet nézzük a világban, az látszik, hogy az átlagos havi jövedelem nem elég ahhoz, hogy valaki vásárolhasson egy 93 négyzetméteres ingatlant vagy béreljen egy háromszobás lakást.

Ez a megállapítás ráadásul az összes vizsgált területre igaz, miközben az amerikai hitelezők alapszabálya az lenne, hogy a hitelfelvevő lakhatási költségei ne haladják meg a jövedelmének 28 százalékát. Mindössze 12 olyan város van a listán, amely megfizethetőnek számít, a havi jövedelem 50 százalékos ráfordításával.

Városok és dilemmák

A városlakók számos nehézséggel néznek szembe. Ilyen például a földhasználati szabályozások, a fejletlen lakásbérleti piacok, illetve a tőkebevonással kapcsolatos nehézségek – mondta Enrique Martínez-García, a dallasi Federal Reserve közgazdásza, a téma szakértője. Ráadásul az is gondot jelent, hogy

sokszor az sem világos, pontosan milyen politikai válaszokat kellene adni ezekre a problémákra

– tette hozzá.

Ha lakosság nem tud megfelelően hozzáférni a hitelekhez, az komoly kihívást jelent egy egészséges ingatlanpiacra nézve is – figyelmeztetett Martínez-García. Mindazonáltal a hitelpiac gyors megnyitása is veszélyes lehet, mivel ez esetben a buborék kockázata fenyeget.

A feltörekvők szenvednek legkinkább

A Bloomberg a kutatása során arra jutott, hogy 2012 óta a vizsgált városok közül 48 lett kevésbé megfizethető, miközben a helyzet 51 városban javult (erre az időszakra nem állnak rendelkezésre adatok mind a 105 területről). A legalsó 10-ben helyet foglaló városok körében az átlagos nettó jövedelem csökkent, miközben a legfelső 10-ben a jövedelmek is nőttek, míg a bérleti díjak és a hitelfelvételi költségek csökkentek.

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa Forrás: Getty Images

Összességében az látszik, hogy a feltörekvő gazdaságokban a legkevésbé megfizethető az ingatlanpiac.

A legrosszabb helyzetben a venezuelai Caracas és Kijev van.

Külön érdekesség, hogy a legrosszabb 20 város között hét ázsiai (ebből négy kínai), míg hat Latin-Amerikában található.

Ezzel párhuzamosan a 10 leginkább megfizethető nagyvárosi övezet közül hét Észak-Amerikában van: négy az Egyesült Államokban és három Kanadában. New York nagyjából a lista közepén foglal helyet. A három leginkább megfizethető város egyébként sorrendben: Rijád, Houston és Philadelphia.