Hatalmas fordulat jön a kínai tőkepiacon

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Fontos változtatás jön hamarosan a kínai pénzügyi életben. Egy pénteki kormányzati bejelentés szerint ugyanis Kína 51 százalékra emeli a külföldi cégek lehetséges részesedését a közös tulajdonú cégekben, a jelenlegi 49 százalékról. Mindeközben a Goldman Sachs 5 milliárd dolláros alapot indít Kínában, hogy az amerikai cégek könnyebben hozzáférjenek a kínai piachoz.
Vágólapra másolva!

Számos könnyítésnek örülhetnek a Kínában működő külföldi befektetők. A legfontosabb módosítás az, hogy a jövőben 51 százalékra nőhet a részesedésük a közös tulajdonú cégekben. A kínai pénzügyminiszter-helyettes azonban azt is bejelentette, hogy az ország három év után eltörli a részvénytulajdonlással kapcsolatos korlátokat a pénzügyi szektor jelentős részében – írja a CNBC.

Noha a pekingi kormány nem adott meg pontos időtartamot a módosítások végrehajtásához, komoly könnyítés lehet a külföldi befektetők számára, ha az ország enyhíti a kontrollt a kínai bankok, biztosítótársaságok, valamint az eszközkezelő cégek tulajdonosi összetétele fölött.

A pénzügyminiszter-helyettes azt mondta,

itt az idő, hogy Kína lépéseket tegyen a pénzügyi szektor liberalizálása érdekében.

Mindeközben a Goldman Sachs vezérigazgatója bejelentette, elindítanak egy 5 milliárd dolláros befektetési alapot annak érdekében, hogy az amerikai vállalatok jobb hozzáférést kapjanak a kínai piachoz.

A Goldman Sachs is belehúz Kínában Forrás: STEPHEN WILKES, Fortune

Lloyd Blankfein a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy bankja megállapodott egy 5 milliárdos projektről a kínai szuverén vagyonalappal. A cél az, hogy Kína is támogassa az amerikai vállalatok hozzáférését a kínai piachoz.

A China Investment Corporation és a Goldman Sachs megegyezése két részből áll. Az egyik az alapba történő befektetésekről szól, a másik pedig az országok vállalatainak friss tőkebevonását támogatja. A Goldman egyébként az egyik első amerikai bank volt, amely betette a lábát a kínai piacra.

Blankfein egyébként Donald Trump amerikai elnök kíséretében utazott el Kínába, a Wilbur Ross kereskedelmi miniszter által vezetett delegáció tagjaként.

A bankvezér ezzel együtt olyan együttműködést sürgetett, amely mindkét nemzet számára egyaránt előnyös.

Az interjúban Blankfein hozzátette, ha a népességszám közti eltérést nézzük, elkerülhetetlen, hogy a kínai gazdaság lehagyja az Egyesült Államokat. Mindazonáltal hozzátette, a vásárlóerő tekintetében Kína már meg is előzte az USA-t.