Rekordokat hozott az amerikai Fekete Péntek

Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója és vezetője
Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója és vezetője
Vágólapra másolva!
Több részvény árfolyama mellett az online eladások is új csúcsot ütöttek meg pénteken, ahogy az Egyesült Államokat letarolta a Fekete Péntek vásárlási hulláma. Ezzel együtt az Amazon vezérének vagyona átlépte a 100 milliárd dolláros álomhatárt.
Vágólapra másolva!

Az online vásárlások mértéke elérte pénteken az 5,03 milliárd dollárt az Egyesült Államokban, ami új rekordnak számít, és 16,9 százalékos emelkedést mutat az egy évvel korábbi szinthez képest – derül ki az Adobe adataiból. Ráadásul a cég úgy számol,

az idei ünnepi szezonban az online értékesítések megüthetik a 107,4 milliárd dollárt, vagyis 13,8 százalékkal erősödhetnek éves alapon.

A Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség 3,6-4 százalékos izmosodást vár az idei ünneptől a kiskereskedelem egészében, ami 678,75 és 682 milliárd dollár közti értéket jelentene – írj a MarketWatch.

A vásárlás hajtotta a részvényeket

Mindeközben az S&P 500 részvényindex kiskereskedelmi mutatója 0,8 százalékot erősödött a Fekete Pénteken, amivel új csúcsot ért el.

A nap egyik legnagyobb nyertese a Macy's áruházlánc volt,

melynek papírja 4,3 százalékos erősödést is mutatott, mielőtt 2,1 százalékos izmosodással befejezte a kereskedést.

Ezzel együtt más nagy kiskereskedelmi cégek is szépen teljesítettek. A Gap 1,6 százalékot, az Abercrombie & Fitch 0,7 százalékot, míg az American Eagle Outfitters 1,3 százalékot erősödött a hét utolsó napján.

Az Amazon árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Mindazonáltal egyre jobban érezhető eltérések mutatkoznak a fizikai üzletek és az online kiskereskedelem között. Az online tér ugyanis folyamatosan növeli a szerepét, aminek eredményeképpen a fizikai áruházakban utazó vállalatok úgy próbálják felpumpálni a nyereségeiket, hogy szűkítik a készleteket, illetve visszafogják a promóciókat – írja a Financial Times.

Az Amazon sikere

Van azonban egy vállalat, amely kiemelt szereppel bír az USA-ban, ha online kiskereskedelemről van szó. Ez pedig az Amazon, melynek részvénye 2,6 százalékot erősödött pénteken, amivel a harmadik egymást követő kereskedési napon ért el friss rekordot. Ráadásul

ez már a 10. új csúcs volt, mióta a társaság a múlt hónapban közzétette a harmadik negyedéves eredményét.

A részvény egyébként idén 58 százalékos pluszban van, miközben az S&P 500 index csupán 16 százalékos emelkedést produkált – írja MarketWatch.

Mindez azt jelenti, hogy a kiskereskedelmi óriás pénteki izmosodása nagyjából 93 milliárd dollár értékűre nyomta föl a vezérigazgató, Jeff Bezos részesedését a cégben.

Bezos összvagyona pedig ezzel a Bloomberg adatai szerint meghaladta a 100 milliárd dolláros álomhatárt.

Ez a szám azért jelentős, mert Bezos az első milliárdos, aki ekkora vagyont ért el, mióta 1999-ben Bill Gates, a Microsoft alapítója átlépte a küszöböt.

Jeff Bezos vagyona átlépte a 100 milliárd dolláros álomhatárt Forrás: Europress / Getty

Bezos vagyona pénteken 2,4 milliárd dollárral 100,3 milliárdra bővült, de ebben az évben már 32,6 milliárddal lett gazdagabb az Amazon vezére. Ez pedig a legnagyobb vagyongyarapodásnak számít a Bloomberg listáján, amely a világ 500 leggazdagabb emberét tömöríti.

A fentiek pedig csak az amerikai ünnepi szezon kezdetét jelentik. A legközelebbi hullám éppen ma, hétfőn érkezhet, amikor is elindul a Kiber Hétfő, az online leárazások nagy napja.

Az Adobe várakozása szerint ugyanis ez lehet a történelem eddigi legerősebb napja az online kiskereskedelemben,

összesen 6,6 milliárd dolláros forgalommal. Ez 16,5 százalékos erősödés lenne az egy évvel korábbihoz képest.