A legboldogabb országokban fizetik a legtöbb adót

nyugdíj biztonság jó hangulat pénzügyek befektetés stabilitás tervezés
Vágólapra másolva!
Miközben az Egyesült Államokban sokan adócsökkentési lázban égnek, egy kutatás szerint az alacsony adók egyáltalán nem szükségszerűen vezetnek a társadalom jó közérzetéhez. A legboldogabb országokban fizeti ugyanis a lakosság a legtöbb adót.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi piaci szereplők és az amerikai társadalom egy része már Donald Trump megválasztása óta várja a beígért adóreformot, amely nagyjából 1500 milliárd dolláros adócsökkentéssel járna. Noha sokan gondolhatják, hogy az alacsonyabb adók a társadalmi boldogságérzetet is megnöveli, egy idei kutatás szerint a kettő között nincs érdemi összefüggés. Mi több, a legboldogabb országok közül egyik sem az alacsony lakossági adóterheiről híres – írja a CNBC.

Az ENSZ jelentése szerint 2017-ben az alábbi 10 ország társadalma minősült – sorrendben – a legboldogabbnak: Norvégia, Dánia, Izland, Svájc, Finnország, Hollandia, Kanada, Új-Zéland, Ausztrália, valamint Svédország.

Boldogság erős alapokon

A jelentés egyik társszerzője, Jeffrey Sachs korábban úgy nyilatkozott,

a boldogságérzet elsődlegesen az erős szociális alapokon nyugszik.

Ha pedig egy ország prioritásként kezeli a társadalmi bizalmat, illetve az egészséges életet, akkor ott az általános megelégedettség szintje is magasabb – tette hozzá a szakértő.

Mindeközben a top 3 legboldogabb ország (Norvégia, Dánia és Izland) az OECD országok közül a legmagasabb adókulcsokkal működik – a GDP arányában vizsgált teljes adóbevétel tekintetében. Ezzel párhuzamosan viszont

ezekben az államokban az adózó lakosság széles körben élvezheti a magas szintű szociális előnyöket a befizetésekért cserébe.

Ahogy Sachs is kiemeli, ezekben az országokban az univerzális egészségügyi ellátás, az oktatáshoz való hozzáférés, valamit a támogatott szülési szabadság mind olyan tényezők, melyek hozzájárulnak az „erős szociális alapokhoz".

Norvégia lett 2017-ben a világ legboldogabb országa Forrás: 123rf.com

Következésképpen úgy tűnik, a lakosság boldogságérzete elsősorban nem azon múlik, mennyi adót kell fizetnie, hanem azon, mit kap az adóért cserébe az államtól. Sachs hangsúlyozta, ezek a társadalmak azért boldogok, mert amellett, hogy jól teljesít a gazdaság, ez kiegészül magas egyenlőségi mutatókkal, illetve erős társadalmi és politikai bizalommal. A hosszú fizetett szabadságok mellett pedig a lakosság meg van elégedve az állami szolgáltatásokkal a befizetéseiért cserébe.

Az már csak hab a tortán, hogy

ezek az országok egyúttal erősen környezettudatosak,

és igyekeznek elérni a zéró károsanyag-kibocsátási szintet – tette hozzá a szakértő.

Magas adókkal a boldog társadalomért

Ha 2014-ig megnézzük a GDP arányos, egy főre eső teljes adóbevételeket, akkor az látszik, hogy Norvégia a 35 ország közül a második, míg Dánia a harmadik, Izland pedig a kilencedik. Az első helyen egyébként magasan Luxemburg áll az OECD adatai szerint.

A top 10-es boldogságlista országai közül mindegyikben magasabb volt az egy főre eső adófizetés, mint a 2014-es átlag

(14 916 dollár), kivéve egy országot, Új-Zélandot, amely 14 327 dollárral alig maradt el az átlagtól. Új-Zéland egyébként hasonló számot mutatott fel, mint az Egyesült Államok (14 115 dollár).

Az USA-val ellentétben azonban Új-Zélandon igen erős jóléti intézkedések támogatják a lakosságot, az általános egészségügytől a 18 hetes támogatott szülési szabadságig, valamint a kisgyerekekkel rendelkező családok állami támogatásáig – figyelmeztet az elemzés. Az Egyesült Államok a 14. helyet érte el a boldogságlistán, jelentősen elmaradva északi szomszédja, Kanada mögött.