A kötvénypiacról érkezhet a következő válság

villámlás káosz csőd hangulat kilátások tőzsde  befektetés
From the 68th floor of the Top of the Rock, during a summer storm. No tripod used, just holding the camera tight to my face and between the glass partitions, shooting bursts until I got lucky. I think lightning hit the Empire State Building at least one or two other times, including this one, but I wasn't quite quick enough to catch it
Vágólapra másolva!
A kötvénypiac lehet a következő válság forrása, ahogy a jegybankok leállnak az élénkítéssel – mondja a Tavistock Investments vagyonkezelő vezetője. Ráadásul a friss fejlemények arra utalnak, a kötvények hirtelen is beszakadhatnak, ahogy felszívódik a piaci likviditás.
Vágólapra másolva!

Ahogy a jegybankok véget vetnek a rendkívüli élénkítő intézkedések által uralt korszaknak, számos kiskereskedelmi befektető élete legnagyobb pénzügyi válságában találhatja magát – mondta a CNBC-nek a brit Tavistock Investments vagyonkezelő vezérigazgatója, Brian Raven. A szakértő szerint a probléma forrása a kötvénypiac lehet, amely ki van téve egy hirtelen beszakadásnak.

Noha a Tavistock elsősorban Nagy-Britanniára koncentrál, a szakértő szerint

a krízis széles körben érezhető lenne az egész világon.

Úgy érvelt, a kötvénypiac ma soha nem látott állapotban van, ami súlyosabb válságot eredményezhet, mint amilyen a 2008-as volt.

Eltorzult piacok

A kötvények immáron három évtizede mutatnak folyamatos erősödést, és általában menedékeszközként tartják számon őket a gazdasági nehézségek idején. Szintén igaz, hogy a kötvények rendre gyengébben teljesítenek, ha az infláció emelkedést mutat. Az elmúlt 10 év során a jegybankok jelentős kötvényvásárlási programokat indítottak be, hogy ezekkel élénkítsék a gazdaságokat. Ez a folyamat azonban

olyan magasra nyomta fel a kötvényárfolyamokat, hogy számos közgazdász szerint a piac igen jelentősen eltorzult.

Ennek eredményeként komoly kockázatot jelent, hogy most, amikor a jegybankok igyekeznek visszavenni az élénkítésekből, ráadásul az infláció is emelkedést mutat, a kötvények ki vannak téve egy hirtelen mélyrepülésnek. Sokan pedig azért is aggódnak, hogy a befektetők jelentős része még csak nincs is tisztában a lehetséges kockázatokkal.

A jegybankok eltorzították a piacokat Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Az olyan konzervatív jegybankok, mint a német Bundesbank már régóta figyelmeztetnek, hogy a központi bankok az extrém laza politikájukkal újabb válságot idézhetnek elő, mivel jelentősen eltorzítják a pénzügyi piaci eszközök árfolyamait.

Ezt a kockázatot viszont nem könnyű reálisan felmérni a jelenlegi időszakban, amely egyfajta ködbe burkolta a veszélyeket

– figyelmeztetett Jan Randolph, az IHS Markit kockázati szakértője.

Ennek viszont az a veszélye, hogy amikor a jegybankok visszavonulnak, a piaci likviditás pedig szűkülni kezd, hirtelen eloszlik a köd, a kockázatok napvilágra kerülnek, az eszközárak pedig hirtelen gyors csökkenésnek indulhatnak – tette hozzá Randolph.

Kitartó optimisták

Noha számos szakértő igen pesszimista a kötvénypiac jövőjével kapcsolatban, nem mindenki osztja a borús véleményeket. Mike Bell, a JPMorgan Asset Management stratégája például úgy látja, a jegybanki szigorítások valóban kockázatot jelentenek, de

a most tapasztalható gazdasági talpra állás elegendő lesz ahhoz, hogy kiegyensúlyozza az alacsonyabb kötvényárak kellemetlen hatásait.

Következésképpen a JPMorgannél úgy látják, a következő medvepiac nem lesz olyan rossz, mint a 2008-as válság idején volt. Ennek részben az az oka, hogy a bankok jobban tőkésítettek, mint akkor voltak. Vagyis a következő lejtmenet sokkal inkább egy klasszikus recesszió lehet, mintsem egy mindent elsöprő válság.

Nem mindenki pesszimista a piacokon Forrás: 123rf.com

Ezzel együtt Raven úgy látja, a jegybankok nem fogják megváltoztatni a stratégiáikat, a piaci szereplőknek pedig továbbra is magasabb inflációval kell majd számolniuk. A szakértő tehát azt javasolja, hogy a befektetők igyekezzenek alkalmazkodni az új helyzethez, és diverzifikálják a portfólióikat. Meglátása szerint a rövid lejáratú, a magas hozamú, valamint a feltörekvő piaci kötvények egyaránt kedvezők lehetnek ebben a helyzetben.