Az év egyik legfontosabb döntése közeleg

jegybank FED USA amerika
Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank lehetséges elnökjelöltjeinek „castingja" és Donald Trump elvárásai alapján Jerome Powell jelenlegi Fed kormányzó a legesélyesebb jelölt a Fed élére. Mivel Trump alapvetően alacsony kamatpolitikát és gyengébb dollárt támogat, legyen bárki is az új elnök, a befektetőknek alapvetően erre kell berendezkedniük – olvasható a K&H elemzésében.
Vágólapra másolva!

Megtörtént a Fed elnökjelöltek hivatalos „castingja", így vélhetően még Trump amerikai elnök november 3-ai ázsiai utazása előtt kiderül, ki kerül az amerikai jegybank élére. A potenciális jelöltnek mindenképpen meg kell felelnie Trump kívánalmainak, ami nem más, mint a lojalitás, megbízhatóság, az alacsony kamatpolitika fenntartása, illetve a gyengébb dollárárfolyamra való törekvés.

A fogadóirodák szerint a három legesélyesebb jelölt:

Jerome Powell (59%), jelenlegi Fed kormányzó, John Taylor (29%), a Stanfordi Egyetem közgazdász professzora, illetve a jelenlegi elnök, Janet Yellen (12%).

Mit hozhat az új elnök a piacoknak?

„Yellen és Powell jelölése a folytonosságot jelentheti, hiszen mindkettőjük kinevezése a jelenlegi monetáris politika fenntartását hozhatja. Ez mindenképpen kedvező lehet a piacoknak, hiszen a befektetők alapvetően örülnek a kiszámíthatóságnak" – mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Janet Yellen, a Fed jelenlegi vezetője Forrás: AFP/Chip Somodevilla

„Egyedül Taylor jelölése eredményezhetne nagyobb változást, mivel az ő nevéhez kötődő ún. Taylor-szabály a munkanélküliség és a gazdasági növekedés szintjéhez köti a kamatpolitika alakítását, ez alapján pedig már most magasabb kamatszint – és ezzel együtt erősebb dollár – lenne indokolt" – tette hozzá a befektetési szakember.

Mire készüljenek a befektetők?

Egyik Fed elnökjelöltnek sem lesz azonban könnyű dolga, ugyanis

egyszerre nagyon sok elvárásnak kell majd megfelelni:

egyrészt tartani kell magát a Fed 2 százalékos inflációs céljához és az 5 százalékos munkanélküliségi szint eléréséhez.

Másrészt az is követelmény, hogy a továbbiakban is támogassa a jelenlegi, prosperáló gazdasági ciklust, harmadrészt pedig a pénzügyi piacok zavartalanságát is fenn kell tartani. „Mindezek alapján Powell a legesélyesebb jelölt, mivel ő a legmegbízhatóbb és ő áll a legközelebb Trump gazdasági köreihez. Ezzel pedig a befektetőknek sem kell túl sok változásra számítani, jó ideig velünk maradhatnak az alacsony kamatok" – hangsúlyozta ki Kovács Mátyás.