Komoly bajok vannak a dollár menetelésével

pénz dollár
2777213 01/22/2016 US dollars. Natalia Seliverstova/Sputnik
Vágólapra másolva!
Bár a piaci szereplők jelentős része úgy látja, hogy minden megágyazott a dollár kitartó emelkedésének, a UBS elemzője szerint most van itt az ideje shortolni a dollárt, amely erősen túlértékelt.
Vágólapra másolva!

A dollár azt követően kezdett ralizni, hogy a befektetők meglátták Donald Trump megválasztásának pozitív oldalát is. Ezt követően tovább fokozta a menetelést, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed úgy emelt kamatot decemberben, hogy azt az üzenetet küldte, elképzelhető jövőre a három szigorítás is a korábban várt kettő helyett – írja a CNBC.

Ennek eredményeként a dollár index szerdán már 2002 decembere óta nem látott magasságot ért el, jóllehet közép-európai idő szerint csütörtök délelőtt a mutató pirosban állt. Mindazonáltal a UBS elemzője, Adrian Zuercher úgy véli, a dollár menetelése immáron túllőtt a realitásokon.

Az elemző szerint a már négy éve tartó fölívelés eredményeként

a dollár erősen túlértékelt lett a G10 devizákkal szemben.

Ez az euróval szemben 15-20, míg a jen ellenében 30 százalékos lehet – tette hozzá Zuercher. Ezzel együtt hangsúlyozta, tisztában van vele, hogy a Trumptól várt gazdaságpolitika felnyomhatja az inflációt és ezzel együtt az amerikai kamatokat is, ami szintén a zöldhasút támogatja.

Külső nyomások

Van azonban a történetnek egy másik oldala is. A UBS-nél úgy számolnak ugyanis, hogy Európában és Japánban szintén erősödhet az infláció, aminek következtében a jegybankok itt is elkezdhetik kivezetni a mennyiségi lazításokat, erősítve ezzel a térségek devizáit. A Bank of Japan egyébként már szeptemberben jelezte, hogy végül kivezetheti a kötvényvásárlási programját, ahogy átállt a 10 éves állampapír hozamának kontrolljára.

A US Dollar Index teljesítménye Forrás: Investing.com

A dollár erejével szembeni másik tényezőt az amerikai kormányzat pénzügyi helyzete adja.

Ha ugyanis Trump valóban elkezd költekezni, az még lejjebb nyomhatja a költségvetési deficitet a negatív tartományban.

Ez pedig a történelmi tapasztalatok szerint általában negatív nyomást helyez az ilyen helyzetben lévő országok fizetőeszközeire – és ez alól a dollár sem kivétel – jegyzi meg az elemző.

Ráadásul most úgy tűnik, hogy a piac már be is árazott két Fed kamatemelést a jövő évre, vagyis a jegybank feltehetően nem tudja majd tovább erősíteni a dollárt, ha úgy alakulna, hogy mégsem valósul meg a harmadik szigorítás.

Megnyíló lehetőségek

Mindebből az következik, hogy a UBS az alapján határozta meg a jövő évre preferált befektetési eszközöket, hogy beszámolta a dollár erejének csökkenését. Egyrészt pozitívan állnak tehát a Japánon kívüli ázsiai részvényekhez, melyek komoly tőkekiáramlást szenvedtek el a zöldhasú felfutásával.

Ezzel párhuzamosan Zuercher az elmúlt öt év deflációs időszaka után a termelői árak emelkedésére is készül szerte Ázsiában – különösen Kínában. Ha ez így történik, az segítheti a vállalati eredményeket a térségben, aminek következtében akár kétszámjegyű (nagyjából 11 százalékos) hozam is realizálódhat az ázsiai részvénypiacon.

A banknál arra számítanak továbbá, hogy

jó évük lesz az európai magas hozamú kötvényeknek.

Miközben ugyanis a vállalatok 2017-ben erős eredményeket produkálhatnak, az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárlása továbbra is támogatja majd a területet, még akkor is, ha elkezdik visszafogni az élénkítést. Ráadásul a UBS úgy kalkulál, hogy az EKB nagyobb mértékben vonhatja be a programjába a magasabb hozamú papírokat is.