Szakadás előtt állnak a brit üzletek

kamat, hozam, kötvény, profit
bank of england banking british british currency CURRENCY money buying commercial detail FINANCE focus BLUR differential focus focus techniques fortune
font (GBP) kamat, hozam, kötvény, profit
Vágólapra másolva!
A felvásárlási és összeolvadási aktivitás élésen zuhanhat 2017-ben Nagy-Britanniában, köszönhetően a brexittel kapcsolatos bizonytalanságoknak – derül ki egy friss jelentésből. Mindeközben a font hónapok óta nem látott mélységbe zuhant, ahogy a befektetők egyre jobban árazzák be a kemény brexitet.
Vágólapra másolva!

Noha Nagy-Britannia elkerülte a felvásárlási és összeolvadási (M&A) összeomlást 2016-ban, idén már nehezebb lesz a helyet. Tavaly ugyanis a külföldi cégek kihasználták a font erőteljes leértékelődését a dollárral szemben, és igyekeztek lecsapni a brit cégekre – derül ki aThomson Reuters adataiból.

Ezzel együtt a Baker McKenzie jogi cég nemrég kiadott jelentésében arra hívta föl a figyelmet, hogy a szigetország békés válása az Európai Uniótól nem eredményezne komoly szakadást az üzleti aktivitásban, azonban a bizonytalanságok már sokkal inkább.

Kockázatos terepen

Tekintve a brexit hatását az üzleti bizalomra, a cég úgy számol, hogy

az M&A értékek kétharmadukkal esnek majd idén,

miután tavaly az év első felében néhány nagy üzlet felpörgette a 2016-os teljesítményt – jelezte Tim Gee, a Baker McKenzie londoni partnere.

Nagy zuhanás előtt a londoni üzleti élet Forrás: AFP/Oli Scarff

Hasonlóképpen az EU-ból való kilépés kapcsán kialakuló piaci volatilitás szintén igen komoly hatásokkal bír majd az idei, határokon átívelő vállalati felvásárlásokra és összeolvadásokra – tette hozzá Gee.

A Baker McKenzie és az Oxford Economics mindezek alapján arra számít, hogy a brit M&A értékek 125 milliárd dollárra zuhanhatnak vissza a tavalyi, rekordnak számító 340 milliárdos szintről. Mindazonáltal a Baker McKenzie előrejelzése szerint

az üzleti aktivitás idei szakadása után 2018-ban újra élénkülés következhet.

Nagy zuhanások

Ezzel párhuzamosan a font az 1,20 dolláros szint alá süllyedt a hét első kereskedési napján, amire az októberi hirtelen beszakadás óta nem volt példa. Az esés annak hatására következett be, hogy a Sunday Times vasárnap arról írt, Theresa May brit miniszterelnök a sokak által várt keddi beszédében a hard brexit, vagyis a közös piactól való teljes elszakadás pályáját fogja fölvázolni.

A font/dollár árfolyam alakulása Forrás: Investing.com

Jóllehet a font némileg visszakapaszkodott a kezdeti mélypontról, úgy tűnik, hogy

a piac még mindig nem árazta be teljesen a hard brexit lehetőségét

– nyilatkozta a Bloombergnek Sean Callow, a Westpac Banking Corp. vezető stratégája.