A befektetők megúszhatják a politikai felfordulást

tőzsde pánik Kína
Vágólapra másolva!
Azt követően, hogy a brexit és Donald Trump megválasztása komoly meglepetéseket okozott a befektetőknek, legutóbb Matteo Renzi olasz kormányfő bukása keltett némi aggodalmat a piacokon. Különösen úgy, hogy jövőre számos fontos választás lesz Európában. Az eddigiek alapján azonban meghatározhatók olyan alapvető tendenciák, amelyek hasznosak lehetnek a további politikai fordulatok esetén.
Vágólapra másolva!

Ahogy jövőre választások lesznek Franciaországban, Németország és Hollandiában is, a biztonságra törekvő befektetők kissé aggódva tekinthetnek a jövőbe, félve az esetleges meglepetések és politikai felfordulások piaci következményeitől. Mindazonáltal a MarketWatch elemzője szerint vannak olyan törvényszerűségek, amelyek az eddigi tapasztalatok alapján alkalmazhatók. Ilyen például, hogy a piacok mindig visszapattannak és semmi sem olyan rossz, mint amilyennek elsőre tűnik.

Matthew Lynn

öt olyan törvényszerűséget határozott meg,

melyek fontosak lehetnek egy biztonságra törekvő befektető számára, amennyiben a politikai meglepetések beütnek 2017-ben.

Nem hihetünk a felméréseknek

Ha valaki szeretne a jövőbe látni, a közvélemény-kutatások vizsgálata helyett inkább dobjon föl egy érmét – mondja Lynn.

Az idei évben ugyanis az előrejelzések nagyon mellélőttek a brexit és Donald Trump megválasztása esetében is,

az olasz népszavazás eredményét pedig csak azért tudták megjósolni, mert a nemek olyan jelentős többségben voltak.

A kutatók jóslatai idén csúnyán megbuktak Forrás: 123rf.com

Mindkét meglepetés arra utal tehát az elemzés szerint, hogy ha valakit érdekel a jövő, akkor inkább hallgasson az ösztöneire – vagy beszélgessen átlagemberekkel – a közvélemény-kutatások olvasgatása helyett.

Az EU mindig veszít

Noha legutóbb Ausztriában nem a szélsőjobboldal került az elnöki székbe, alapvetően az látszik, hogy

ha Brüsszel valahol támogat egy jelöltet, akkor az feltehetően elbukik.

Ez néha trükkös lehet, mivel erre a politikai tanácsadók is ráéreznek, és eszerint alakítják a retorikákat.

Franciaországban például vélhetően az dönti majd el a választásokat, hogy ki mutat nagyobb dühöt az Európai Unióval szemben. Mindazonáltal a brüsszeli elit népszerűtlensége alapjaiban határozza meg a politikai csatározásokat.

A piacok mindig fölpattannak

Valószínűsíthető, hogy jövőre minden választás előtt megjelennek majd azok a vélemények, amelyek arról szólnak, miként fognak összeomlani a részvények és a devizaárfolyamok, amennyiben a befektetők által „populistának" vélt irány győzedelmeskedik. Ez történt Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Olaszországban is. Éppen ezért komolyabb eladási hullámok várhatók vagy közvetlenül a szavazások előtt, vagy azok után.

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ezt követően

a piacok igen gyorsan talpra állnak.

A befektetők ugyanis pillanatok alatt rájönnek, hogy az olcsó eszközök vételi lehetőségeket is rejtenek magukban, így gyorsan elkezdenek bevásárolni.

Az EKB mindig közbelép

Amikor egy választás előtt felmerül, hogy a „populista" jelölt kerülhet hatalomra Európában, azonnal beindulnak a kötvénypiaci spekulációk is. Ezek általában arról szólnak, hogy az Európai Központi Bank (EKB) leállhat a támogatással, illetve hogy a bankok összeomolhatnak.

Az Európai Központi Bankra mindig lehet számítani Forrás: AFP/Daniel Roland

Lynn szerint mindezt figyelmen kívül lehet hagyni. Az Európai Központi Bank ugyanis mindig meg fogja találni a lehetőséget, hogy közbelépjen, és segítő kezet nyújtson, amennyiben súlyos problémák lépnek föl egy európai kötvénypiacon.

Nem olyan rossz, mint elsőre tűnik

Idén láthattuk, hogy a fontosabb kampányok során igencsak vészjósló hangok uralták a közvéleményt. Ilyen volt, hogy a brexit után összeomlana a brit gazdaság, Trump megválasztása azonnali kereskedelmi háborút robbantana ki vagy, hogy az ATM-ek kiürülnének, ha Renzi belebukna az olasz referendumba.

Valójában mindezekből egyik sem történt meg.

Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis a korábban radikálisnak látszó eredményeket is igen gyorsan felszívja az establishment, hogy aztán a dolgok mehessenek tovább úgy, ahogy eddig – mondja Lynn. Kiemeli, jóllehet a jövő év komoly és mély politikai változásokat hozhat Európában, melyek a piacokra is súlyos hatással lehetnek, a fenti öt szabály figyelembe vételével viszonylagos biztonságba lehet helyezni a portfóliókat.