5 tipp otthonról dolgozóknak

Otthon, 5+1 otthoni dolog, ami titokban késleltet
Vágólapra másolva!
Otthonról dolgozni maga a mámor: nem idegesít a hangos telefon, nem csavargatja senki a klímát vagy a fűtést, nem pletykálnak és magunk osztjuk be az időnket. Nincs főnök, olyan munkát vállalunk el, amit szeretnénk, ha megy, akkor többet, ha nem, akkor kevesebbet. Ez a napos oldal. Van azonban néhány dolog, amit érdemes észben tartani.
Vágólapra másolva!

Annak érdekében, hogy az otthoni munkavégzés hasznos és hatékony legyen, érdemes néhány dolgot figyelembe venni és pár szabályt betartani.

A függetlenség felelősség

Nagyon jó, hogy nincs főnök, nem terrorizál senki határidővel, de ez azt is jelenti, hogy saját magunknak kell referálni az egyes munkafolyamatokról. Végső soron persze az ügyfél reakciója a döntő, de jó ha nem az az első visszajelzés, hogy köszönjük, magával soha többet. Legyünk magunkkal szigorúak, tartassuk be magunkkal azokat a szabályokat, amelyeket saját alkalmazottunktól is elvárnánk.

Tartsuk be az időbeosztásunkat

Az otthoni munka nem azt jelenti, hogy mindenre van időnk. Jó ha tudatosítjuk magunkban, hogy egy kis gyors takarítás, bevásárlás, kutyasétáltatás a munkától veszi el az időt. Persze mindig van feladat, ráadásul ott van a szemünk előtt, de tudatosítani kell magunkban - és a családtagjainkban -, hogy azért, mert otthon vagyunk, még nem biztos, ráérünk. Különben úgy el tudnak menni az órák, hogy közben nem haladunk a feladattal semmit.

Jaaaj, és nem is csináltam még semmit! Forrás: Thinkstock

A munkaidő egyszer érjen véget

Az időnk szétforgálcsolása mellett abba a hibába is beeshetünk, hogy semmi másra nem hagyunk teret, csak a munkára. Míg egy munkahelyen jellemzően 9-től 5-ig tart a műszak, s még ha kicsit lazábban is kezeljük, többnyire egyértelmű, mikor tesszük le a ceruzát. Ez otthon nem annyira egyértelmű. Amíg sül a vacsora, amíg fürdik a gyerek, még lefekvés előtt el lehet intézni ezt-azt. És aztán sosem lesz vége a munkadiőnek. Tanítsuk meg magunknak, hogy mikor van helye a pihenésnek.

Készüljünk fel az átmeneti ínségre

Ha megy a szekér, jönnek a megbízások, hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy ez sosem lesz másképp. Márpedig lehet. Elég hozzá egy rosszabb időszak, egy váratlanul kieső nagy projekt vagy akár egy baleset, ami meggátol vagy akadályoz a munkában. Fontos, hogy ezekben az időszakokban legyen valami tartalék. Ezért a pörgős idényben igyekezzünk félrtenni, ha lehet minden hónapban, negyedévben, arra az időre, ha megcsappannának a bevételeink. Lehet, hogy csak új tevékenységbe kezdenénk, s amíg az beérik, addig kell a tartalék.

Gondoskodjunk a megfelelő eszközökről

Ha tartósan otthoni munkavégzésre rendezkedünk be, gondoskodjunk a megfelelő eszközparkról. A jó számítógép, a megfelelő tarifacsomagú telefon (simán lehet, hogy az átlagnál sokkal többet kell telefonálni) és gyors internet mellett a bútorzat is fontos. Nem lehet hosszú távon a konyhaasztalnál dolgozni. Ennek akár egészségkárosító hatása is lehet, hiszen egy rossz szék, a rossz tartás nagyon komoly gerincbetegséghez is vezethet. Arról nem beszélve, hogy jobb, ha mindennen megvan a helye, ne kelljen naponta pakolgatni a gépet, irományokat.