A technológia a feltörekvő piacokat is uralja

kína tőzsde hangulat
A concerned Chinese investor looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Haikou city, south China's Hainan province, 4 December 2015. China stocks fell nearly 2 per cent on Friday (4 December 2015), breaking a four-day winning streak, dragged down by weakness in global markets, but the main indexes were still up for the week. The CSI300 index of the largest listed companies in Shanghai and Shenzhen fell 1.9 per cent to 3,677.59, while the Shanghai Composite Index lost 1.7 per cent to 3,524.99 points.
Vágólapra másolva!
A technológiai részvények egy kisebb csoportja adja a legnagyobb lendületet a feltörekvő piaci részvényindexeknek. Noha ez a trend az Egyesült Államokban már egy ideje megfigyelhető, úgy tűnik, a technológiai szektor immáron a feltörekvőket is uralja.
Vágólapra másolva!

A technológiai vállalatok fűtötték az idei részvénypiaci ralit a feltörekvő piacokon, és ezzel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az MSCI Emerging Market Index hétfőig 29 százalékot erősödjön ebben az évben. Ezzel a mutató hat éve nem látott erősödést produkált – írja a The Wall Street Journal.

A legjobban teljesítő papírok között olyan cégeket találunk, mint a dél-koreai Samsung Electronics, a Taiwan Semiconductor Manufacturing, vagy a kínai Alibaba és a Tencent Holdings. Ráadásul a feltörekvő piaci technológiai szektor 54 százalékos hozamot produkált, ami közel a duplája az index összesített teljesítményének.

Semmiből az élre

Az iparág papírjainak lendületes felemelkedése fordulatot jelent azt követően, hogy éveken keresztül a bankok, a közműcégek, valamint a nyersanyagvállalatok uralták a részvénypiaci kereskedést a feltörekvő piacokon. Jól mutatja a trendváltozást, hogy 1995-ben a technológiai részvények még csupán az feltörekvő piaci index 2 százalékát adták.

Jelenleg ez az arány 27 százalékos, ami némileg meghaladja az amerikai technológiai papírok súlyát az S&P 500 index piaci értékében

– ez augusztus végén közel 24 százalékos volt.

Jack Ma, az Alibaba alapítója és vezére Forrás: Getty Images

A Schroders elemzője szerint a jelenség mögött az áll, hogy a feltörekvő piaci gazdaságok már túl vannak azon a fázison, amikor iparosítanak és utakat építenek. Ezek a piacok most már ugyanazokra a területekre fókuszálnak, mint a fejlett világ, és ugyanazok a fogyasztói trendek működnek náluk, mint az Egyesült Államokban.

Árak és kockázatok

Számos befektető pedig úgy gondolkodik, hogy a feltörekvő piacokon

olcsóbban szállhat be vásárlóként a globális technológiai raliba.

A feltörekvő piaci technológiai részvények ugyanis nagyjából 20,4-szeres áron forognak az elmúlt 12 hónap nyereségeihez képest, ami érezhető kedvezmény az USA-ban tapasztalható 24,5-es szinttel összevetve.

Ami pedig a növekedést hajtja, az egyértelműen a profitbővülés – mondja a Nikko Asset Management Americas stratégája. A háttérben pedig az áll, hogy ezek a gazdaságok általánosan sokkal gyorsabban alkalmazkodtak az internet lehetőségeihez, mint a nyugati világ.

Vannak azonban olyan menedzserek is, akik a rali kockázataira figyelmeztetnek. A probléma ugyanis az lehet a felfutással, hogy az olyan cégek, mint az Alibaba vagy a Tencent már elérték azokat az euforikus szinteket, ahol a nyereségnövekedés legkisebb megtörése is nagy pofont adhat a részvényeknek.