Úgy pörög a hitelezés, mintha nem lenne holnap

felhő veszély hangulat ború armaggedon kilátás
Vágólapra másolva!
A befektetők egyre jobban aggódnak, hogy az egyébként is eladósodott vállalatoknak nyújtott töménytelen mennyiségű hitel visszaüthet a piacokra, ha a gazdasági növekedés elhalványul.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan növekszik az erősen eladósodott vállalatoknak nyújtott hitelek mennyisége az Egyesült Államokban és Európában. Mára olyan szinteket ért el a hitelpiac, hogy az már komoly félelmekre is okot ad a befektetők körében – írja a The Wall Street Journal.

Az ilyen, eladósodott vállalatoknak nyújtott hitelek volumene 53 százalékkal emelkedett idén az USA-ban, és ezzel

meghaladta a válság előtt, 2007-ben, mért 534 milliárd dolláros rekordot

– derül ki az S&P Global Market Intelligence adataiból. Európában ezzel együtt a legfrissebb hitelek egyre kevesebb védelmet nyújtanak a befektetőknek, ami szintén komoly problémát jelenthet a jövőben.

Noha napjainkban a vállalatok bedőlési arányai igen alacsonyak, a globális gazdasági növekedés pedig erősödik, a hitelezési robbanás még visszaüthet, amennyiben a piaci feltételek megváltoznak, vagy a növekedés lelassul.

Régi félelmek

A pénzügyi válság előtt egyébként éppen az ilyen hitelek felfutása volt az egyik jele a piacok túlhevülésének. Amikor pedig 2008-ban a krízis lendületet vett, a befektető közel 30 százalékot buktak az amerikai hiteleken.

Nem véletlen tehát, hogy a szabályozó hatóságok is felfigyeltek a mostani jelenségre. A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) például a legutóbbi negyedéves jelentésében rámutatott,

az amerikai vállalatok az ezredforduló óta soha nem voltak még ennyire eladósodva.

Ez pedig – figyelmeztettek – megütheti a gazdaságot, amennyiben a kamatok megemelkednek.

Veszélyes játékot űznek a hitelpiacon Forrás: AFP/Mark Wilson

Ezzel együtt viszont a befektetők manapság igencsak ráugranak ezekre a hitelekre, mivel jegybanki élénkítéseknek köszönhetően magasabb hozamokkal kecsegtetnek a részvénypiacnál. Csak az Egyesült Államokban 16,9 milliárd dollárnyi tőkét öntöttek a hitelpiaci alapokba ebben az évben, aminek következtében a teljes eszközállomány augusztusban elérte a 141,2 milliárdos rekordot.

Szorongató adósságok

Külön érdekesség, hogy Európában úgy emelkedik az ilyen, eladósodott vállalatoknak rugalmas feltételekkel nyújtott hitelek mennyisége, hogy ez a jelenség a pénzügyi válság előtt szinte nem is létezett a kontinensen.

A mostani felfutás tehát egyben teszt is Európa számára, hogy miként tudja kezelni a piaci ciklust, és annak kockázatait.

Az Egyesült Államokban azonban már számos alapmenedzser feszeng a jelenlegi eladósodottsági szintek miatt. Miközben ugyanis az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerint egy vállalatnál a hatszoros, vagy annál magasabb eladósodottsági arány a legtöbb iparágban veszélyes lehet, a magántőke társaságok által támogatott amerikai cégeknek immáron közel harmada ilyen szinteket produkált ebben az évben. A legtöbb esetben egyébként ezeket a hiteleket a társaságok mögött álló magántőke társaságok használják föl befektetési bankokon keresztül, elsősorban kivásárlásra vagy felvásárlása.