Leromboltak egy brexittel kapcsolatos mítoszt

Horizontal ILLUSTRATION PARLIAMENT CLOCK NATIONAL FLAG
A Union flag flies in the wind in front of the Big Ben clock face and the Elizabeth Tower at the Houses of Parliament in central London on November 3, 2016. The High Court struck a blow Thursday to the British government's plans for leaving the EU, ruling it must seek parliament's approval before starting exit talks. The ruling raises the prospect of a protracted parliamentary debate before then, in a chamber which overwhelmingly opposed Brexit and may seek to soften the break with the EU. / AFP PHOTO / Niklas HALLE'N
Vágólapra másolva!
A brit munkavállalók eddig sem szenvedtek hátrányt a külföldiekkel szemben, és erősen valószínűsíthető, hogy a brexit hatására nem fognak érdemben javulni a munkaerő-piaci kilátások a szigetországban.
Vágólapra másolva!

Noha a brexit melletti kampány jelentős részben arra hivatkozott, hogy ha korlátozzák a külföldi dolgozók beáramlását a szigetországba, azzal javul a hazai munkások helyzete, egy friss kutatás szerint a helyzet nem így áll. A britek munkaerő-piaci kilátásai ugyanis valószínűleg nem fognak érdemben javulni a bevándorlás korlátozásával – írja a Bloomberg.

Miközben a brit vállalatok majdnem fele küzdött munkaerőhiánnyal az elmúlt 12 hónapban,

ezen cégek csupán kevesebb mint 10 százaléka mondta azt, hogy külföldi dolgozókkal töltötték fel a helyeket.

A társaságok sokkal inkább a toborzásra és a képzésre helyezték a hangsúlyt – derül ki a Brit Kereskedelmi Kamara most közzétett kutatásából. A tanulmány ráadásul konkrétan hangsúlyozza, az eredmények megkérdőjelezik azt a mítosz, miszerint a brit vállalatok figyelmen kívül hagyják a hazai munkavállalókat, és előnyben részesítik a külföldieket.

Egy mítosz eloszlatása

A Kamara továbbá figyelmeztetett, tévesnek bizonyulhat a megállapítás, miszerint az uniós munkavállalók beáramlásának csökkenése a brexit miatt javítani fogja a britek pozícióját a hazai munkaerőpiacon. A brit cégek közül ugyanis mindössze ötből egy nyilatkozta, a korlátozás hatására nagyobb hangsúlyt fektetnének a hazai dolgozók toborzására.

Súlyos csapást mérhet a brexit a brit munkaerőpiacra Forrás: Getty Images/Johnny Greig 2015/Johnnygreig

A jelenlegi kutatás azért jelentős, mert a brexit-kampány idején sokan játszottak rá az arra vonatkozó aggodalmakra, hogy

az egyre növekvő számú külföldi munkavállaló elveszi a britek munkáját és lenyomja a béreket.

Ráadásul a szigetország kormánya azóta is hangsúlyozza, fontosabb számára a bevándorlás korlátozása, mint a hozzáférés az európai közös piachoz.

Munka és bér

A számok alapján kimutatható, a brit vállalatok 40 százaléka foglalkoztatott munkavállalókat az Európai Unió országaiból, és 23 százalékuk a régión kívülről. Ezzel együtt a cégek majdnem 40 százaléka úgy nyilatkozott,

az uniós dolgozókra vonatkozó korlátozások negatívan érintenék az üzleti eredményeiket.

A munkaerőhiány kockázata ráadásul úgy fenyegeti Nagy-Britanniát, hogy a legfrissebb adatok szerint a júliusig tartó három hónapban 4,3 százalékosra csökkent a munkanélküliségi ráta az országban. Ez pedig nem csupán 42 éve nem látott alacsony szint, de lenyomta a 4,4 százalékos elemzői konszenzust is. Ezzel egy időben viszont a bérnövekedés a második negyedév után most is 2,1 százalékos volt, alulmúlva ezzel az elemzői várakozásokat.