A brexit sem törte le London vonzerejét

London
People visit Garden Barge Square at Downings Road Moorings, near Tower Bridge, which are open to the public as part of the Open Garden Squares Weekend in London on June 14, 2015. The Open Garden Squares Weekend allows members of the public access to 223 gardens, many of which are private for the remainder of the year, in 27 boroughs across London. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Miközben folyik annak számolgatása, hogy mekkora károkat okoz a brexit a brit gazdaságnak és konkrétan Londonnak, egy friss felmérés szerint a szigetország fővárosa még növelni is tudta előnyét a legvonzóbb globális pénzügyi központ címéért folytatott versenyben.
Vágólapra másolva!

Továbbra is London a világ legnagyobb vonzerővel rendelkező pénzügyi központja. Ráadásul a brit főváros még növelni is tudta az előnyét New Yorkkal szemben, annak ellenére, hogy a brexit jelentős károkat okozhat a szigetország pénzügyi életében – írja a Business Insider.

Annak ellenére, hogy Frankfurt és Párizs is versenyben van azért, hogy a britek kilépése után megszerezze az Európai Unió pénzügyi központjának címét,

globális viszonylatban még mindig kevéssé látszik, hogy London vonzereje megtörne.

Ezt támasztja alá a Z/Yen globális pénzügyi központokat tömörítő indexe (GFCI), melyen London megszerezte az első helyet a 92 centrum közül.

Bizonytalan élmezőny

A brit fővárost egyébként New York, majd Hongkong és Szingapúr követi. A rangsor olyan szempontok alapján dől el, mint az infrastruktúra vagy a magas képzettségű személyi állományhoz való hozzáférés. Külön izgalmas, hogy London 24 ponttal előzte meg New Yorkot, ami a legnagyobb különbségnek számít, mióta a kutatást 2007-ben elkezdték.

London vonzereje egyelőre a brexit ellenére is kitart Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Ráadásul New York 24 pontot veszített a tavalyi mérés óta, ami az élmezőnyben a legnagyobb esésnek minősül. A szerzők szerint a jelenség mögött feltehetően az amerikai kereskedelmi politika körüli bizonytalanságok állhatnak.

Csak most jön a neheze

Mindazonáltal a londoni pénzügyi szektor egyáltalán nem érezheti biztonságban magát. Ahogy a legerősebb brit pénzügyi lobbicsoport, a TheCityUk is figyelmeztetett, a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy nem világos, pontosan milyen megállapodás szerint fog Nagy-Britannia távozni az Európai Unióból.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a Z/Yen felmérés júniusi összegzése óta eltelt időszakban az EU és Nagy-Britannia közti tárgyalások hangvétele még a korábbiaknál is csípősebb lett. Nem véletlen tehát, hogy

az elmúlt időszakban számos bank jelezte, beindítják a menekülési terveket, melyek alapján elkezdik a költözést a brit fővárosból.

A nagy európai versenytársak közül egyébként Frankfurt a 23. helyről a 11. helyre erősödött egy év alatt, míg Dublin a 30. helyre futott be a tavalyi 33. helyezés után.