Megismétlődött a múlt heti történelmi aukció

bankjegy, fizetőeszköz
14774282 - hundreds of thousands of huf kept rolled up and kept on hand
Vágólapra másolva!
Megismétlődött az a gazdasági siker, ami először múlt héten következett be Magyarország történelmében. Nulla százalékos lett a három hónapos diszkont kincstárjegy átlaghozama, azaz a befektetők továbbra is ingyen hiteleznek a magyar államnak.
Vágólapra másolva!

A valaha elért legalacsonyabb hozammal értékesített három hónapos diszkont kincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ.

A múlt héten történt meg először, hogy

0 százalékos átlaghozammal

értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az ÁKK.

A nullaszázalékos hozam ezen a héten is összejött, ráadásul most a minimális és a maximális hozamszint is nulla lett, azaz

a bankok, biztosítók és alapkezelők kamat nélkül adnak kölcsönt az államnak, gyakorlatilag ingyen finanszírozzák az állam kiadásait.

A heti rendszerességgel tartott 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukción az ÁKK

15 milliárd forintért vitt piacra állampapírt.

Illusztráció Forrás: 123RF

Az elsődleges forgalmazók 28,50 milliárd forint ajánlatából az ÁKK 15 milliárd forintot fogadott el, az előző aukción kialakulttal megegyező, 0,00 százalékos aukciós átlaghozammal.

Az előző kereskedési napon, hétfőn a 3 hónapos lejáratra a másodpiacon

0,05 százalékos referenciahozam alakult ki.

A 3 hónapos diszkont kincstárjegy az idei évet 0,15 százalékos aukciós átlaghozammal kezdte, 2016 elején a hozam 1,13 százalék volt, 2015 elején 1,84 százalék, 2014 elején pedig 2,90 százalék.

Az ÁKK keddi közleménye szerint

az alacsony kamatszint áttereli a befektetéseket a hosszabb futamidőkre, így nő az adósságkezelés biztonsága.

Az utóbbi időben a nagybani piacon a legnagyobb kereslet az 5 éves papír iránt mutatkozott, amelynek kamata az aukciókon 2,00 százalék alatt van.