Tovább üti a medve a dollárt

pénz dollár
A bundle of US dollar banknotes are seen being counted at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Miután az amerikai dollár idén eddig közel 9 százalékot gyengült, nagy kérdés, hogy a zöldhasúnak van-e még terepe a további eséshez. A hedge fundok válasza egyértelműen egy hatalmas igen.
Vágólapra másolva!

Miközben a hedge fundok három éve nem fogadtak ilyen mértékben a dollár gyengülésére, mint napjainkban, az amerikai deviza esése sokaknak igen kedvező fejlemény – írja a Business Insider. Az amerikai részvénypiac ugyanis jelentősen profitál a gyenge dollárból, mivel a devizahatás erősen feljavíthatja egyes cégek nyereségességét.

Ezzel együtt

a dollár folyamatos gyengülése az idei év egyik legkülönösebb és legmeglepőbb piaci története.

Ahogy ugyanis beléptünk 2017-be, az év elején teljes konszenzus volt azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump gazdaságélénkítő tervei fölfelé nyomják majd a zöldhasút.

A józanodás ideje

Majd eltelt egy kis idő, és egyre többen kezdtek aggódni amiatt, hogy Trump tervei időigényesek lesznek, és nem lehet azonnali, jelentős ösztönzésekre számítani. Az aggodalmak hatására a dollár irányt változtatatott, és szinte mindenkit sokkolt.

A US Dollar Index határidős jegyzése Forrás: Investing.com

Az éremnek azonban van egy másik oldala is. Ezzel párhuzamosan ugyanis az amerikai cégek eredményei meglepő löketet kaptak, aminek következtében a vállalatok öt éve nem látott jó teljesítményt produkáltak. Ez különösen azon multinacionális cégekre igaz, amelyek nyereségességét igencsak feljavította a gyenge dollár – nagyobb profitot tudtak kaszálni az exporton.

A titkos fegyver

Ráadásul általában is igaz, hogy

a gyenge dollár számos vállalat (és részvény) titkos fegyverének minősül.

A zöldhasú esésével ugyanis fel tudják tornászni a profitokat még úgy is, hogy a gazdasági adatok gyengék vagy a geopolitikai kockázatok fokozódnak.

Jóllehet a hedge fundok és más spekulánsok eddig talán mindössze reagáltak a dollár mozgására, és egyszerűen csak korrigálták a korábban felvett pozíciókat,

a shortolási stratégia egy idő után mégis veszélyessé válhat

– mondják a Macro Risk Advisors elemzői. A probléma akkor üthet be, ha túlságosan telítetté válik a dollár csökkenésére fogadó kereskedés. Ha ugyanis jelentős tömeg gyűlik össze egy oldalon, és bekövetkezik a fordulat, akkor mindig fennáll a veszélye annak, hogy a befektetők elkezdenek menekülni, de túl szűk lesz a menekülési útvonal ilyen sok szereplőnek.