Ralira készülhet a világ legolcsóbb devizája

Török líra, valuta árfolyam
People pass next to a money exchange office on December 2, 2016 in Istanbul. Turks have over the past three months nervously watched the steady decline in value of the Turkish lira against the dollar, seeing it haemorrhage more than 10 percent in the past month alone. / AFP PHOTO / OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Noha Törökország fizetőeszköze immáron hetedik hónapja produkál gyengülő trendet, az olyan nagybankok, mint a Goldman Sachs vagy a Société Générale mégis beálltak a líra mögé. Az elemzők szerint ugyanis közel lehet a fordulat.
Vágólapra másolva!

A nagybankok pozitív véleményét az támasztja alá, hogy a líra a jelenlegi szinteken már „ordítóan olcsónak" számít – mondja Timothy Ash, BlueBay feltörekvő piaci stratégája. A török deviza ugyanis az elmúlt 12 hónapban a legrosszabbul teljesítő volt a vezető globális fizetőeszközök között, és mára elérte, hogy az OECD vásárlóerő-paritása alapján a világ leginkább alulértékelt devizájának minősül – írja a Bloomberg.

Noha normális esetben egy ennyire leértékelt fizetőeszközre akár le is csaphatnának a befektetők,

egy esetleges ralit az is gátolt, hogy Törökországban a helyiek inkább dollárt vettek,

ahogy a Recep Tayyip Erdogan elnök által bevezetett rendkívüli állapot politikai bizonytalanságokat idézett elő, az ország vállalatai pedig igen jelentős finanszírozási igényekkel küzdenek – hangsúlyozta Ash.

Mindazonáltal az emelkedés előjele lehet, hogy a líra ezen a héten áttörte a 3,50 körül húzódó szintet a dollár ellenében, ami fontos technikai és pszichológiai határnak számít.

Árak és kockázatok

Ezzel együtt a Société Générale londoni stratégája úgy nyilatkozott, a pénzintézetnél továbbra is erősen favorizálják a lírát más feltörekvő piaci devizákkal összehasonlítva. Phoenix Kalen

kiemelte a várakozásokat felülmúló gazdasági növekedést, az élénkítő intézkedéseket, valamint az éber központi bankot.

A líra egyébként csütörtökön és pénteken csak alig mozdult el a dollár ellenében, miközben idén már nagyjából 1,1 százalékot erősödött. Ez pedig igen biztató teljesítmény, tekintve a tavalyi 17 százalékos zuhanást. Ráadásul a líra vonzerejét az is növeli a térségben, hogy az HSBC véleménye szerint a török fizetőeszköz az egyetlen olcsó deviza a régióban.

A dollár/líra árfolyam alakulása Forrás: Investing.com

Nem mellékesen

a lírában jegyzett eszközöket is igen nagy étvággyal vásárolhatják a befektetők

a hozamvadászat közepette. A török fizetőeszköz ugyanis a vezető likvid feltörekvő piaci eszközök között a legjobb hozamot tudja generálni. Ha pedig megtisztítjuk a volatilitástól, majdnem kétszer annyit fizet, mint a mexikói peso.

Fordulat előtt?

A legnagyobb ellenszelet azonban továbbra is a török politikai helyzetből adódó belső kockázatok jelentik. A líra felértékelődésével ugyanis a hazai befektetők inkább dollárt vesznek, miközben a keményvaluta tartalékok már elérték a rekordnak számító 165 milliárd dollárt júniusban.

Mindazonáltal Ash szerint

el fog jönni az a pont, amikor a helyiek is bedobják a törölközőt, és elkezdenek lírát venni.

Ha pedig a kormány enyhít a politikai helyzeten és a hazai befektetők körében is bekövetkezik a fordulat, akkor a török fizetőeszköz ralija meglepően erős lehet – tette hozzá.