Nagy menetre készül a részvénypiac

kamat, hozam, kötvény, profit, pénz,
kamat, hozam, kötvény, profit, pénz,
Vágólapra másolva!
Ha ebben a negyedévben is ragyogó profitokról jelentenek az amerikai cégek, akkor a következő hetekben még tovább szárnyalhatnak az egyébként is csúcsra járatott részvénypiaci indexek.
Vágólapra másolva!

A Wall Street elemzői úgy számolnak, hogy a vállalatok közel kétszámjegyű profitnövekedésekről jelentenek majd a mostani gyorsjelentési szezonban, felülmúlva ezzel a korábbi elemzői várakozásokat. Ha pedig ez összejön, akkor az idei második negyedév lehet az egyik legjobb három hónapos időszak 2011 negyedik negyedévét követően – írja a MarketWatch.

A FactSet vezető elemzője, John Butters úgy számol, az egy részvényre jutó profit kapcsán 6,5 százalékos erősödést várnak az elemzők az április és június közti időszakra, de megjegyzi,

a valós erősödés akár a 9 százalékot is elérheti.

Ezt arra alapozza, hogy a növekedési ráták általában 2,9 százalékponttal szoktak magasabbak lenni annál, amit a cégek előzetesen közölnek.

Ráadásul az S&P 500 index eddig jelentett vállalatai közül 80 százalék tudta felülmúlni az egy részvényre eső profitvárakozást, és 83 százalék nyomta le az előzetes bevételi prognózist – tette hozzá Butters.

Túlzott óvatosság

Ezzel szemben a BMO Capital Markets vezető befektetési stratégája, Brian Belski úgy látja, az első negyedévben mért 13,2 százalékos profitnövekedés némileg elhalványulhatott a második negyedévre. Noha az elemző most csak 7 százalékos izmosodást vár, hozzáteszi,

a szakértők valószínűleg még mindig túlságosan óvatosak.

Ezzel kapcsolatban Belski kiemelte a gyenge dollárt, amely növeli az amerikai termékek versenyképességét külföldön, illetve az erős globális gazdasági teljesítményt.

Meglepően nagyot futhatnak a vállalati profitok Forrás: dreamstime

Belski szerint ugyanis az elemzők továbbra is alulbecsülik ezen tényezők hatását a profittermelésre. Következésképpen – tette hozzá – nem lenne meglepve, ha a második negyedéves eredmények sokban hasonlítanának az első három hónap teljesítményéhez, és összejönne a kétszámjegyű bővülés.

Élen az energia

Egy felmérés szerint egyébként

elsősorban az energiaszektor eredménynövekedése hajthatja a mostani jelentési szezont.

Az LPL Financial kutatása alapján ugyanis ettől a területtől 661 százalékos éves alapú profitnövekedést várnak az elemzők, ami igencsak kimagasló a technológiai szektor 11,2, illetve a pénzügyi szektor 7,6 százaléka előtt. Egyedül a közüzemi cégektől várnak egyébként negatív eredményt az elemzők – mínusz 2,8 százalékot.

Az S&P 500 index teljesítménye Forrás: Investing.com

Jóllehet a vállalati profitok önmagukban is kedvező hatást gyakorolhatnak a részvénypiacokra, az általános gazdasági környezet is ideális a további meneteléshez, tekintve, hogy egyelőre nincs egyértelmű jele recessziós veszélynek vagy túlhevülésnek.

Jelenleg a piaci vélemények alapján

a legnagyobb kockázatot a politikai bizonytalanságok jelentik,

mivel Donald Trump eddig nem tudta kellően beváltani a hozzá fűzött reményeket a gazdaságpolitika terén.

Ezen a héten egyébként 68 vállalat jelent az S&P 500 indexről, köztük olyanok, mint a Bank of America, a Goldman Sachs, az IBM, a Microsoft, az eBay vagy a General Electric. Ezzel együtt pénteken az S&P 500 és a Dow Jones index rekord szinten zárt, de a Nasdaq is csak 10 ponttal maradt el az új csúcstól.